Sepsiszentgyörgy megvásárolja a Bodok szállodát

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat megvásárolja a város központját elcsúfító, romos Bodok szállót. Az egykori hotel értékesítésére az elmúlt években számtalan próbálkozás volt és mindannyiszor elbukott, a rendezetlen tulajdonviszonyok vagy a tulajdonos ellenkezése miatt. Most azonban elhárultak az akadályok.

Lapunk érdeklődésére Antal Árpád polgármester elmondta: szerdán kapott levelet a tulajdonos brassói vállalkozótól, amelyben arról értesítette, hogy rendezte az épület alatti terület helyzetét, az összes tulajdonpert lezárták, és birtokában van a „tiszta telekkönyv”. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat várhatóan jövő heti rendkívüli ülésén dönt a szerződéskötésről, addig megkapják az épület szerkezeti állapotáról szóló tanulmányt, amit 5000 euróért a város rendelt egy szakcégtől.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat az év elején adott árajánlatot a brassói vállalkozónak, és kilátásba helyezte, hogy ha nem sikerült megállapodni az ingatlan vásárlásról, elindítják ellene a fizetésképtelenségi eljárását.

Több mint félmillió eurós vételár

Az Olt Turisztika Rt. ugyanis közel 200.000 eurónyi ingatlanadó tartozást halmozott fel. Antal Árpád szerint a város 750.000 eurót ajánlott a Bodok szállóért. Ha sikerült szerződést kötni a cégnek egyszer be kell fizetnie a városkasszába az adótartozását, majd az önkormányzat is kifizeti az épület ellenértékét. Gyakorlatilag a városnak 550.000 eurójába kerül a vásár, mutatott rá a polgármester.

Legutóbb 2011-ben voltak közel a megállapodáshoz a felek, akkor az önkormányzat 1,1 millió eurót ígért a szállóért, de a rendezetlen telekviszonyok miatt visszakozott, most viszont kedvezőbb összegért vásárolhatja meg. Ioan Niculae brassói vállalkozó 2003-ban magánosítás révén vásárolta meg a Bodok szállót, 2007-ben kezdte el felújítását, de a gazdasági válságra hivatkozva, az építkezést leállította.

A városközpontot elcsúfító épület homlokzatát az önkormányzat egy gyarapodást szimbolizáló fát ábrázoló szitalepellel takarta el. Pályázati pénzekből újítanák fel az ingatlant, de Antal Árpád polgármester korábban rámutatott: az önkormányzatnak nem tartozik hatáskörébe egy szálloda működtetése, jobban örülnének, ha egy vállalkozó megvásárolná, felújítaná, és minőségi szolgáltatásokat kínálna.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?