Egy autó áráért lehet lakást venni Erdélyben

Balánbányán a kolozsvári átlagár 16, Vulkánban pedig a 14 százalékáért is lehet lakást vásárolni. A legolcsóbb erdélyi városi lakások hozzávetőleg annyiba kerülnek, mint egy új Dacia személygépkocsi. Körülnéztünk az ingatlanpiacon.

Évtizedekig nyögheti a bankhitel törlesztését egy átlagos jövedelmű erdélyi család, ha Kolozsváron, Marosvásárhelyen vagy Nagyváradon vásárol lakást, de az életszínvonalhoz viszonyítva magasak az ingatlanárak Székelyudvarhelyen is. Kisvárosokban és gazdaságilag elmaradott vidékeken azonban már egy új Dacia árából, kis szerencsével Loganéból, de Dusteréből mindenképp, meg lehet venni egy ingatlant.

Csíkszeredában 10 ezer euróért kínálnak egy kétszobás, felújításra váró panellakást, ám ez kivételes ár, mélyen a helyi piaci átlag alatt van, s ugyanez a helyzet azzal a kétszobás, 32 négyzetméteres sepsiszentgyörgyi ingatlannal, amelyért 14.500 eurót kér a tulajdonosa. Balánbányán ellenben ezek az árak már átlagosnak minősülnek.

A Hargita megyei bányászvárosban egy 28 négyzetméteres kétszobás apartmanért 11 ezer euró kell fizetni, de egy garzon akár 8.500 euróért megvásárolható, s ezek még a drágább ajánlatok közé tartoznak. Egy 37 négyzetméteres, kétszobás panellt 5.700 euróért kínálnak megvételre, míg egy 72 négyzetméteres lakást 10 ezer euróért. Ez utóbbinak a négyzetméterre lebontott ára 138 euró. Ezzel szemben egy szakportál számításai szerint az első negyedévben a kolozsvári átlagos négyzetméterenkénti lakásár 862 euró volt.

Lakásomat egy kocsiért!

Erdélyben a legolcsóbban Hunyad megyében lehet lakáshoz jutni, ami nem meglepő, figyelembe véve a régió gazdasági helyzetét. Déván 12 ezer euróért lehet megvásárolni egy 42 négyzetméteres kétszobás lakást, Vajdahunyadon pedig egy 45 négyzetméteresért 10.500 eurót, egy 48 négyzetméteres háromszobásért 8.000 eurót, egy 35 négyzetméteres garzonért pedig csak 5.000 eurót kérnek. Ennek négyzetméterenkénti ára csupán 4 euróval magasabb, mint a legolcsóbb balánbányai ingatlané.

A Zsil-völgyében még ezeknél olcsóbb ingatlanokat is lehet találni. Lupényban egy 51 négyzetméteres kétszobás lakást kereken 10 ezer euróért árulnak, Urikányban pedig egy 52 négyzetméteresért 8.500 eurót, egy 70 négyzetméteres háromszobásért pedig 11 ezer eurót kérnek. A csúcstartó azonban az a kétszobás, 53 négyzetméteres vulkáni lakás, amelyet a tulajdonosa 6.500 euróra, négyzetméterenként 122 euróra taksál. Ha sikerül túladnia rajta, az eladási árat csak 490 euróval kell kipótolnia, s vehet is a pénzből egy vadonatúj Logant.

Kolozsváron egy átlagos, kétszobás Monostor negyedi lakás ára 35-45 ezer euró között mozog. Ennyi pénzből a hazai szénbányászat egykori fellegvárában 4-5 lakást is meg lehet vásárolni.

Alkalmi vételek a Partiumban

Nem kell azonban feltétlenül a Zsil-völgyébe mennie annak, aki olcsó lakást keres. A Vulkánhoz képest prosperáló mezővárosnak számító, Bihar megyei Margittán egy 42 négyzetméteres garzon ára 12 ezer euró, míg egy legfelső emeleti kétszobás panelért 11 ezer eurót kérnek. Baráti áron lehet lakást vásárolni Nagykárolyban is, ahol egy eladó 38 négyzetméteres kétszobás lakás ára 17.600 euró, egy 66 négyzetméteres háromszobást pedig 20 ezer euróra tart a tulajdonosa. 

 

Kimaradt?