Minden eddiginél magasabb minimálbért szavazott meg az USA

A seattle-i önkormányzati tanács egyhangúlag megszavazta, hogy a városban 15 dolláros (a jelenlegi árfolyamon csaknem 50 lejes) minimális órabért vezessenek be, ami messze a legmagasabb lesz az Egyesült Államokban – közölte kedden a CNNMoney hírportál alapján az MTI.

A nyugati parti városban bejelentett béremelés jelentősen meghaladja a szövetségi kormányzat által elvárt mértéket is. Barack Obama amerikai elnök februárban rendelte el, hogy 2015. január 1-től a szövetségi szerződéses alkalmazottak esetében 10 dollár 10 centre növeljék meg a minimális órabért, a jelenlegi 7 dollár 25 centről. Washington államban, amelynek Seattle a legnagyobb városa, eddig 9 dollár 32 cent volt a minimális órabér.

A Egyesült Államok északnyugati részén fekvő Washington államban a minimálbért fokozatosan, évek alatt emelik meg, az alkalmazottak számának függvényében. A nagyobb cégek esetében 2017-ben, az egyéb vállalatok esetében 2021-ben vezetik be a 15 dolláros órabért.

Az új szabályozást éles bírálatok érték, főleg a nagyvállalatok részéről. A Nemzetközi Franchise-szövetség bejelentette, hogy diszkrimináció miatt be fogja perelni Seattle-t.

Az amerikai minimálbér reálértéke jelenleg az 50-es évek szintjén áll. Egy teljes munkaidőben, minimálbéren foglalkoztatott alkalmazott évi 14 500 dollárt keres. Ilyen jövedelem mellett - egyetlen kereső esetén - egy négytagú család az állami kedvezmények ellenére is a szegénységi szint alá kerül.

Kimaradt?