Kényszerből állnak ki stoppolni az erdélyiek

A magyarországinál lényegesen fejletlenebb a hazai távolsági tömegközlekedés. Szolnokot és Debrecent például 37 vasúti és hét buszjárat köti össze, Nagyváradot és Kolozsvárt pontosan feleannyi. Így nem csoda, hogy az erdélyiek gyakran alkalmival próbálnak meg eljutni úticéljukig.

Hogyan lehet a leghamarabb és legolcsóbban eljutni Nagyváradról Kolozsvárra vagy Kolozsvárról Csíkszeredába? Egy kis szerencsével kevesebb, mint három óra alatt, kb. 20 lejért vagy akár olcsóbban is, „alkalmival”. Romániában nem csak a vasúti- és közúthálózat fejletlen, a megyeközti tömegközlekedést is olyan kapacitásúra szabták, mintha a lakosság személygépkocsival való ellátottsága észak-amerikai szintű volna.

Nagyvárad és Kolozsvár között az állami vasúttársaság napi 10 szerelvényt közlekedtet, a Transferoviar Group pedig további négyet. Ha az utazó közúton szeretne eljutni a Pece-parti Párizsból a kincses városba, akkor 8 autóbuszjárat közül választhat. Ezek legolcsóbbika 25 lejért, míg a CFR, gyorsvonaton, 42,50 lejért vállalja a fuvart. Akinek bőven van ideje, természetesen megúszhatja olcsóbban is, ha bevállalja a személyvonaton való zötykölődést.

Nehezebb helyzetben van az, aki Kolozsvárról Csíkszeredába utazik, a két várost ugyanis csak két közvetlen vonat- és nyolc buszjárat köti össze. Kolozsvár és Brassó között sem egyszerű megszervezni az utazást, mert mindössze öt vonat és két autóbusz/mikrobusz között válogathatunk. A sok türelemmel felvértezett és időmilliomos utazóknak jóval könnyebb dolguk van, ők ugyanis választhatnak egyet a 17 darab, átszállásos vasúti alternatíva közül. Átszállással 10-11 óra alatt lehet megtenni a két erdélyi nagyváros közötti mintegy 300 km-es utat. Sepsiszentgyörgy és Csíkszereda között napi kilenc vasúti szerelvény és egy menetrend szerint buszjárat közlekedik.

Mellbevágó különbségek

Első látásra lehet, hogy mindez elégségesnek tűnik, ám összehasonlítva a magyarországi tömegszállítással, mellbevágó a különbség. Nyíregyháza és Debrecen körülbelül ugyanakkora távolságra ugyanakkora távolságra van egymástól, mint a két székely megyeszékhely. A MÁV és a Volánbusz internetes menetrendjéből az derül ki, hogy a két tiszántúli város között napi 40 személyszállító vonat és 17 autóbusz közlekedik, ez utóbbiak közül hat közvetlen járat. Ez 57 járatot jelent 10 ellenében, s ezt a nagyságrendbeli különbséget pusztán a nagyobb lélekszámú lakosság nem indokolja.

Kolozsvár és Nagyvárad között összesen 22 távolsági tömegközlekedési járat üzemel, ami még mindig kevesebb, mint a fele a Debrecen és Nyíregyháza közöttieknek, pedig a két erdélyi város összesített lakossága mintegy 150 ezer fővel nagyobb. Magyarországi viszonylatban Szabolcs-Szatmár-Bereg és Hajdú-Bihar megyék székhelyei nincsenek kivételezett helyzetben a távolsági tömegközlekedés tekintetében. A Dunántúlon szintén „paradicsomi” állapotok uralkodnak, hiszen Győr és Veszprém között naponta 28 MÁV-szerelvény és 22 Volán-járat közlekedik, igaz, ez utóbbiak fele átszállásos.

Akinek idehaza nem fűlik a foga a távolsági tömegközlekedéshez, nem kell feltétlenül az útszélen integetve várnia a jó szerencsére. Az Erdélyben alkalmi fuvart kínálók és keresők összehozására született meg a www.stoppoljonline.ro portál, ahol bel- és külföldre egyaránt lehet útitársat találni.      

Kimaradt?