Bevételkiesésre számít Kovászna üdülőtelep

Pereskedés miatt jókora bevételkieséssel számolnak a kovásznai gyógykezelők és a helyi önkormányzat. Közel egyhónapos késéssel indult ugyanis a Kovászna városi turista szezon, miután az egyik fürdővárosi szálloda működtetője, a SIF Transilvania megfellebbezte az országos nyugdíjpénztár ingyenes és ártámogatott kezelési jegyek kiosztására vonatkozó licitjét.

A háromszéki fürdővárosban három hotelt is működtető vállalat azt kifogásolta, hogy az egyik versenytársa, a Montana hotel nem teljesíti az előírásos háromcsillagos feltételeket, de indokolatlanul alacsony árakon is kínálja szolgáltatásait. A fellebbezés miatt újrahirdették a licitet, és másodjára már nem érkezett ellenvetés, így a nyugdíjpénztár elkezdte kiosztani az ártámogatott vagy ingyenes kezelési jegyeket, és várhatóan egy héten belül az első üdülők is megérkeznek Kovászna városába.

Az április-májusi kiesést egyaránt megérezték a vendéglátók, a kereskedők és az önkormányzat is, amelynek kasszájába nem folyt be a remélt turisztikai illeték - mutatott rá Thiesz János kovásznai polgármester. Várhatóan az elmaradt gyógykezelési jegyeket újraosztják, így végül nem csökken a háromszéki fürdővárosba látogató turisták száma, csak kitolódik a szezon.

A Kovászna megyei Sanitas egészségügyi szakszervezet vezetője, a Montana szálló vezetőségének menesztését követeli. Vasile Neagovici szakszervezeti bizalmi szerint kedden 50 alkalmazottal vonulnak a szálló elé tiltakozni, az elbocsátások és vezetőség szakmaiatlansága miatt, mivel elveszítették a nyugdíjpénztár által biztosított kezelőjegyeket. Vasile Neagovici visszásnak nevezte, hogy saját szakszervezetük ellen kell tüntessenek, hiszen a szálló az általa is képviselt „CNSLR Frăţia” szakszervezeti tömb tulajdona, de egy temesvári cégnek adták át a működtetés jogát.

A Montana szálló igazgatója Joós Attila szerint minden magáncégnek joga van saját marketingstratégiája alkalmazásához, és szerinte a szakszervezet nyomása nem megalapozott, hiszen ők is benyújthattak volna fellebbezést, de nem tették, mert azáltal tovább akadályozták volna a kovásznai turistaszezon beindulását.

Kimaradt?