Közel 60 millió euró a zagytározók biztonságos lezárására

„A balánbányai 4-es számú, vérbükki zagytározó bányászati szempontból Hargita megye egyik legkényesebb pontja” – fogalmazott Korodi Attila környezetvédelmi miniszter hétvégén a zagytárózónál tartott sajtótájékoztatóján, majd hozzátette: „ha emlékeznek, két, illetve négy évvel ezelőtt történt is itt baj, amikor egy nagyobb esőzés alkalmával beszakadt a zagytározó széle, és onnan elég nagy mennyiségű meddőt hordott be az átfolyóba.

Ezt követően kezdetét vette a bányabezárásért felelős állami közhasznú vállalat, a Conversmin illetve a Román Vizek közötti együttműködés. Ennek nyomán lefedésével, befüvesítésével, fásításával, vízelvezető csatornarendszerekkel, valamint a vízelszállítás kapacitását megduplázó második elvezető alagút építésével biztonságossá tennénk a zagytározót, ezenkívül kitakarítanánk az Olt medrét, betömnénk a bányatárnákat, illetve - aknákat, lerombolnánk az eladhatatlan épületeket, és rehabilitálnánk a felszíni kitermelési részeket.

Továbbá egy többéves vízügyi program réven a Balánbánya–Csíkszentdomokos szakaszon mederkotrást végeznénk, támfalakat és fenéklépcsőket építenénk.  Ezek a munkálatok haladnak, de még sok mindent véghez kell vinni, ahhoz, hogy a zagytározót teljesen biztonságossá tegyük.”

Korodi beszélt arról is, mit tud az általa vezetett minisztérium tenni azért, hogy a zagytározó ne jelentsen veszélyt. Elmondta, egyrészt tavaly óta a Környezetvédelmi Alapnál létezik befejezett rehabilitációs projektekre lehívható finanszírozás, de sajnos eddig még az összeg csak egy nagyon kis részét hívták le. Továbbá az Európai Bizottság már jóváhagyta az ilyen jellegű munkálatok elszámolását közel 60 millió euró értékben. Elmondta, tudatában vannak annak, hogy ez az állami feladat az ipart koordináló minisztérium hatáskörébe tartozik, de segítségként a környezetvédelmi tárca részéről ez a lépés azt jelenti, hogy a Conversmin európai pénzalapokból közel 60 millió euró támogatásban részesül, amelyet zagytározók rehabilitációjára költhet el. A beruházások során oda kell figyelni arra, hogy a munkálatok technikai szempontból kifogástalanok legyenek.

A környezetvédelmi miniszter kiemelte, fel fogja szólítani a Conversmint, előzze meg, hogy a munkálatok megszakadjanak, illetve törekedjen a mielőbbi teljes kivitelezésre.

Kimaradt?