Befektetési ajánlású sávba emelte Romániát az S&P

A befektetésre ajánlott sávba emelte Románia államadós-osztályzatát pénteken a Standard & Poor's, a javuló román adósságdinamikával és a térségi átlagnál jobb gazdasági kilátásokkal indokolva a lépést.

A nemzetközi hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BB plusz/B"-ről egy fokozattal "BBB mínusz/A-3"-ra javította a devizában és helyi valutában fennálló hosszú és rövid futamidejű román államadósság besorolásait. Az osztályzatok kilátása stabil. A "BBB mínusz" a hitelminősítők osztályzati módszertanában a befektetési ajánlású besorolási sáv alsó széle. Románia hosszú lejáratú szuverén kötelezettségeinek besorolása eddig a spekulatív - vagyis befektetésre nem ajánlott - kategóriában volt a Standard & Poor's listáján.

Az S&P pénteki osztályzatjavítása nyomán Romániát immár mindhárom nagy nemzetközi hitelminősítő befektetési ajánlású besorolással tartja nyilván. A Fitch Ratings szintén "BBB mínusz", a Moody's Investors Service ugyanennek megfelelő "Baa3" osztályzatot tart érvényben a román államadósságra.

A Moody's április végén stabilra javította a leminősítés lehetőségére utaló addigi negatívról Románia államkötvény-osztályzatának kilátását, azzal a várakozásával indokolva a lépést, hogy az idén folytatódik a román makrogazdasági mutatók tavaly kezdődött javulása. A cég ezzel levette a napirendről a befektetési ajánlású államadós-besorolás megvonását Romániától.

A Standard & Poor's azzal a várakozásával indokolta Románia pénteki felminősítését, hogy a román gazdaság a következő években a térségi átlagnál gyorsabb ütemben növekszik, és folyamatosan csökkenti külső adósságrátáját. A cég előrejelzése szerint a román hazai össztermék (GDP) a 2014-2017 közötti időszakban évente átlagosan 3 százalékkal bővül. Jóllehet ez lassabb a 2009-ben elhatalmasodott pénzügyi válság előtti ütemeknél, de így is meghaladja az összes térségi gazdaság ugyanerre az időszakra várt átlagos növekedését - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő szerint ez jelzi, hogy a román gazdaság ismét "viszonylag egészséges", bár az egy főre jutó nemzeti jövedelem az idén még mindig csak a válság előtt, 2008-ban mért legutóbbi csúcsot éri el.

A csökkenő román folyómérleg-hiány egészségesebb külső adósprofilt is tükröz. Románia külső adósságállománya ennek alapján bizonyosan tovább csökken: a GDP-arányos nettó külső adósságráta - amely 2012-ben 22 százalékon tetőzött - 2015-ben várhatóan már csak 15 százalék lesz a Standard & Poor's előrejelzése szerint. A cég kiemeli, hogy a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) tavaly szeptemberben kötött, két évre szóló elővigyázatossági készenléti megállapodás óta Románia két felülvizsgálaton esett túl, és mindkettő visszaigazolta az államháztartási konszolidációs folyamatot. E folyamat alapján a Standard & Poor's azt jósolja, hogy a román államháztartási hiány középtávon a GDP-érték 2 százalékához közel, de az alatt marad.

Kimaradt?