Csökkent a Petrom nyeresége az első negyedévben

Az osztrák OMV többségi tulajdonában lévő Petrom olajvállalat adózás utáni nyeresége 1,075 milliárd lej volt az idei első negyedévben, 19,2 százalékkal kisebb az egy évvel korábbinál. A Reuters által megkérdezett elemzők véleményének átlagában valamivel nagyobb, 1,095 milliárd lej profitvárakozás szerepelt.

Mariana Gheorghe, a Petrom vezérigazgatója a földgáz, az elektromos energia és az üzemanyagok iránti kereslet csökkenésével indokolta a nyereség mérséklődését. Tavaly a Petrom adózott profitja éves összevetésben 22 százalékkal 4,82 milliárd lejre nőtt. A vállalat által elért eredmény rekordnagyságúnak számít, romániai cégnek még nem volt ekkora profitja.

A Petrom részvényeinek 51 százalékát birtokolja az OMV, 20,6 százalékos részesedése van a román államnak a bukaresti gazdasági minisztérium révén, a kommunizmus idején elkobzott ingatlanok kárpótlásáért alapított Proprietatea befektetési alapé a részvények mintegy 19 százaléka, 9,4 százalékos részesedéssel egyéb jogi és magánszemélyek rendelkeznek.

Kimaradt?