Az első negyedévben 10 százalékkal nőtt az ipari termelés

Az idei első negyedévben 10,1 százalékkal nőtt a román ipari termelés a kiigazítatlan érték szerint a tavalyi hasonló időszakhoz képest - közölte hétfőn az országos statisztikai intézet.

A naptárhatással és szezonálisan kiigazított érték szerint a növekedés az első három hónapban 10,7 százalékos volt a tavalyi év hasonló időszakához képest. A növekedéshez a legnagyobb mértékben a feldolgozóipar járult hozzá, amely 12,1 százalékkal bővült. Márciusban 10,8 százalékkal bővült az ipari termelés a kiigazítatlan étékek szerint a tavalyi harmadik hónaphoz képest. A naptárhatással és szezonálisan kiigazított érték szerint a növekedés 11,6 százalék volt a vizsgált időszakban.

 Márciusban februárhoz képest is nőtt az ipari termelés 6,8 százalékkal, illetve a kiigazított érték szerint 1,1 százalékkal. Az ipari termelés mintegy 30 százalékban járul hozzá a hazai bruttó össztermék (GDP) alakulásához.

Tavaly a román gazdaság várakozáson felül teljesített, a GDP 3,5 százalékkal nőtt. A bukaresti hatóságok az idén 2,2 százalékos GDP-bővülésre számítanak, szintén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett.

Kimaradt?