Hamarosan kiapadnak a magánnyugdíjalapok?

Az 1966-1971-ben született nemzedék nyugdíjára már nem futja majd, ugyanis kifogynak az ehhez szükséges alapok. A jelenlegi állás szerint a későbbiekben nyugdíjba vonuló személyek utolsó fizetésének mintegy 15 százalékát tudják majd járulékként biztosítani – jelentette be Ion Giurescu, a magán-nyugdíjpénztárakat felügyelő bizottság (CSSPP) alelnöke.

Hozzátette: lehetséges megoldásnak az mutatkozik, ha a munkapiacon még aktív lakosság fektesse be a megtakarításait. Szerinte húsz év után a beruházott összegek megduplázódnak, negyven év után pedig az eredeti összeg négyszeresére emelkedhetnek.nyugdijas-mamik

A második pillérnek (Pilonul II) elnevezett kötelező magán-nyugdíjpénztárakat 2008 májusában hozták létre. Felmérések szerint 2012 augusztusára a rendszerbe 5,7 millió személy iratkozott be, megtakarításaik elérik az 1,9 milliárd eurót. Egy átlagos számlán mintegy 562 euró gyűlt össze.

A harmadik pillérnek nevezett fakultatív nyugdíjalapban, valamint a kötelező magánnyugdíjalapban összesen 2 milliárd euró van.

„Az alapba bekerülő összeg 3,5 százalékkal kisebb mint bárhol Európában. A második pillérbe befektetett összegek nem fognak nyugodt öregkort biztosítani" – fogalmazott Ion Giurescu. Közölte: a magánnyugdíjakat szabályozó új törvénytervezetet hamarosan elküldik a munkaügyi minisztériumhoz, és remélik, hogy a jogszabályt az év végéig a parlament elfogadja.

Kimaradt?