A romániai fiatalok többsége kirekesztve érzi magát gazdaságilag

Kizárva érzi magát a gazdasági életből a romániai fiatalok kétharmada, ezzel az ország jelentősen meghaladja az EU-s átlagot – írja az erdelyfm.ro.

Az Eurobarometer felmérése szerint az európai fiatalok 57 százaléka gondolja úgy, hogy országában a fiatalokat marginalizálta a gazdasági válság. A felmérésből az is kiderül, hogy a romániai fiatalok nagyobb arányban szeretnének külföldön tanulni vagy munkát vállalni, és körükben a vállalkozási kedv is nagyobb, mint más uniós tagállamokban.

Míg uniós szinten csak a fiatalok 27 százaléka véli úgy, hogy a válság miatt rá van kényszerítve a külföldi tanulásra vagy munkavállalásra, arra, hogy külföldön képezze magát vagy dolgozzon, Romániában ez az arány 54 százalékos. Ami a vállalkozási kedvet illeti, a romániai fiatalok egyharmada szeretne vállalkozást indítani az európai fiatalok 17 százalékához képest. A hazai fiatalok 7 százaléka indított már vállalkozást, az EU-s átlag pedig 5 százalék.

Az Eurobarometer felmérése szerint az európai fiatalok 44 százaléka úgy véli, az EP-választáson leadott szavazat a legjobb módja az unióban a közéletben való részvételnek, ezzel szemben a romániai fiatalok negyede gondolja így.

Kimaradt?