Ezek a világ legnagyobb cégei a Forbes szerint

Ismét elkészítette a Forbes a világ 2000 legnagyobb nyilvánosan kereskedett vállalatának listáját, melyen 62 ország vállalata szerepel. A listán két magyar vállalat is található: az 1105. helyre a Mol futott be, míg az 1271. helyen holtversenyben egy kínai céggel az OTP található – írja a Portfolio.hu

A lista érdekessége, hogy a dobogón ezúttal csak kínai cégek találhatók, melyre eddig még nem volt példa, sőt az első tíz helyezett 50 százaléka kínai, míg a másik 5 társaság amerikai. Szintén érdekes, hogy a 10 legnagyobb vállalatból 6 a pénzügyi szektorban operál, és bár a technológiai részvények az előző évben igen jól teljesítettek, a legnagyobb, kifejezetten a tech szektorban érdekelt vállalat, az Apple csak a 15. helyet szerezte meg.

A cégeket árbevétel, profit, eszközérték és piaci kapitalizáció alapján vizsgálták meg. A 2000 társaság egyesített árbevétele 38 billió dollárra, profitja 3 billió dollárra, eszközértéke 161 billió dollárra, piaci kapitalizációja pedig 44 billió dollárra rúg, melyek egyaránt magasabbak az előző évinél. A 2000 vállalat 90 millió embert foglalkoztat világszerte.

Kimaradt?