Sürgetővé vált a bányatörvény elfogadása

Románia földalatti erőforrásainak egy része nem működő bányák mélyére van bezárva, és ezeket a bányákat ismét meg kellene nyitni – állítja Sorin Găman, az Ásványi Erőforrások Országos Ügynökségének (ANRM) vezérigazgató-helyettese, hangsúlyozva, az új bányatörvény figyelembe veszi a helyi közösségek érdekeit is.

„A gazdasági elégtelenségek és az elavult technológiák miatt az elmúlt években 550 bányát zártunk be, azonban a technológiák fejlődtek. Sokan vannak, akik be akarnak ruházni ezen a területen. Az új bányatörvény elő fogja írni egyes bányák újraindítását is. Véleményünk szerint sürgősségi eljárással kellene elfogadni az új törvényt, mert Románia földalatti erőforrásainak egy része nem működő bányák mélyén, meddőhányokban, ülepítő medencékben található” – fejtette ki Găman a csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján.

Găman hozzátette, az új bányatörvény meg fog határozni egy sor „stratégiai erőforrást”, azonban nem nevezte meg ezeket.

„Megpróbáljuk kijavítani azt ami 11 év alatt megváltozott országos és európai szinten, úgy véljük, hogy ez jelenti a prioritást” – mondta még Găman.

Az új bányatörvény ugyanakkor olyan előírásokat is tartalmazni fog, amelyek kimondják, hogy a bányakitermeléseknek figyelembe kell venniük a helyi közösségek érdekeit.

Kimaradt?