Tovább lassult a román infláció márciusban

Tovább lassult a fogyasztói árindex növekedése márciusban és 0,03 százalék volt a havi infláció - derült ki csütörtökön az országos statisztikai intézet adataiból.

Januárban 0,9 százalék volt a havi infláció, februárban 0,3 százalék.Az éves fogyasztói árnövekedés a harmadik hónapban 1,04 százalékra mérséklődött a februárban jegyzett 1,05 százalékról. Márciusban az élelmiszerek 0,1 százalékkal lettek olcsóbbak, a nem élelmiszerek és a szolgáltatások pedig 0,1 százalékkal drágultak havi szinten. A román jegybank 3,5 százalékos éves inflációra számít az idén a tavalyi éves 1,55 százalékos fogyasztói árnövekedés után.

Szintén csütörtökön tette közzé a statisztikai intézet az ipari termelés februári adatait. Az év első két hónapjában a román ipari termelés 9,4 százalékkal nőtt a kiigazítatlan érték szerint, a kiigazított adat 10 százalékos növekedést mutat a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Februárban 8,8 százalékos volt termelés éves bővülése, a kiigazított érték pedig 9,1 százalék volt.

A kormány és Románia nemzetközi hitelezői egyaránt 2,2 százalékos gazdasági növekedésre számítanak az idén 2,2 százalékos államháztartási hiánycél mellett.

Kapcsolódók

Kimaradt?