Csíkszereda gazdálkodik a legjobban a pénzzel

A romániai 42 megyeszékhelyből 28-nak több adóssága van jelenleg, mint két évvel korábban. Az egyik kivétel Csíkszereda, melynek egyetlen lej törlesztendő hitele sincs. Erdélyben Kolozsvárnak a legnagyobb az adósságállománya.

Az elmúlt két évben a legtöbb hazai megyeszékhely adósságállománya és eladósodottsági foka nőtt. A tendencia ellenére jelenleg egyetlen olyan nagyváros sincs, amelynek adóssága kritikus mértékben megközelítette volna a törvény által maximálisan megengedett, a helyi költségvetés 30 százalékának megfelelő szintet.

Az economica.net portálnak a Pénzügyminisztérium adatai alapján készített összeállítása szerint a legtöbb adóssága Bukarestnek van: 2,28 milliárd lej, amit 2028-ig kell törleszteni. Mivel azonban a fővárosi önkormányzat éves szinten hatalmas összeggel gazdálkodik, az eladósodottsági foka relatíve alacsony, 10 százalék körül van.

Az erdélyi megyeszékhelyek közül messze Kolozsvárnak van a legnagyobb adósságállománya, 2013 végén ez 311,96 millió lejt tett ki, amit 2041-ig kell visszafizetni a hitelezőknek. Ez 13,6 százalékkal nagyobb, mint két évvel korábban, az eladósodottság azonban még így sem éri el a 20 százalékot. Temesvárnak a kincses városnál is nagyobb mértékben nőtt az adósságállománya, két év leforgása alatt 19,6 százalékkal, 235,06 millió lejre. Bár a bánsági megyeszékhelynek kevesebb tartozás van, mint Kolozsvárnak, ez nagyobb terhet rak a költségvetésre, mivel a törlesztési határidő 2030.

Bár az adósságállomány abszolút értékét tekintve országos szinten csak a 14-ik, Szatmárnémeti a legeladósodottabb megyeszékhelyek közé tartozik, mivel a bevételei nem túl magasak. A városnak jelenleg 110,82 millió lej értékű törlesztendő hitele van, 4,3 százalékkal kevesebb, mint két évvel ezelőtt, melynek kifutási határideje 2028. Maskulik Csaba, RMDSZ-es frakcióvezető elmondása szerint az önkormányzat idén 13,8 millió lejt fordít törlesztésre, amiből a kamat 5 milliót tesz ki. A törlesztőrészlet tavaly volt a legnagyobb, most már a futamidő lejártáig évről-évre kisebb lesz.

A vidéki városok közül a legtöbb hitelt Iaşi vette fel, több mint 408 millió lejt, s a nagy adósságállományt felhalmozott városok között van még Nagyvárad, Ploieşti, Piatra Neamţ, Bákó, Szeben és Brassó. A Pénzügyminisztérium információi szerint a tavalyi év végén mindössze két megyeszékhelynek nek volt egyetlen lejnyi törlesztendő hitele sem, Csíkszeredának és Brăilának.

 

Kimaradt?