Öt ok, amiért ki kell dobni a Windows XP-t

Több hosszabbítás után szerdán végleg lezárja a Windows XP korszakát a Microsoft. Az XP-t futtató gépek is ugyanúgy elindulnak majd, de több ok is van, amit érdemes fontolóra venni minél előbbi lecserélését. A hvg.hu Tech rovata öt okot sorol fel ezek közül:

1. Mert már 13 éves. Gondoljon bele, hol tartott 13 éve a számítástechnika, és hol tart most. Teljesen más alapokon működött minden – a Windows XP pedig arra lett kitalálva. Az új programok jelentős része már nem is fut XP-n.

2. Mert különben védtelenné válik. Ezután minden egyes újonnan felfedezett biztonsági hiba örökre az marad, hiszen soha nem érkezik már rá javítás. Ez azt jelenti, hogy ha a vírusokat megírók és terjesztők találnak egy könnyen kihasználható hibát az XP-ben, minden további nélkül lövöldözhetnek a résen át a felhasználókra, a rést ugyanis senki nem fogja már bezárni.

3. Mert a pénze is bánhatja. A biztonsági sebezhetőség nem csak azt jelenti, hogy a vírusok lassítják a gépét vagy törlik a fájljait, hanem a böngészés is veszélyesebbé válik. A bankszakértők figyelmeztetése szerint az XP-t használók az eddiginél jóval nagyobb veszélynek teszik ki magukat netbankolás közben. A Kaspersky felmérése alapján egyre több adathalász támadás célozza közvetlenül a pénzünket, és aki azt hiszi, hogy ilyen úgysem történhet, az téved.

4. Mert visszatér a Start menü. A Microsoft heteken (vagy napokon) belül kiadja a nem túl népszerű Windows 8.1 tavaszi frissítését, ami visszahozza a sokak által hiányolt Start menüt a rendszerbe. Aki tehát az apró, de annál zavaróbb hiány miatt nem akart eddig váltani, az most már nyugodtan használhatja az újabb operációs rendszert.

5. Mert van jobb alternatíva. A Microsoft is kínál jobb alternatívákat (a fent említett Windows 8.1-et, illetve akár a Windows 7-et is ide számíthatjuk), de aki nem szeretne új Windows-ra pénzt kiadni, az is talál az XP-hez hasonló felületű, gyengébb gépeken is jól futó, ingyenes megoldást.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?