Ferenc pápa megreformálja, de nem számolja fel a vatikáni bankot

Továbbra is a katolikus egyház pénzügyi intézeteként működik tovább az IOR vatikáni bank a Szentszék hétfőn kiadott közleménye szerint, a pénzintézetet ugyanakkor megreformálják. A Vatikán honlapján megjelent információk szerint Ferenc pápa "elfogadta az IOR jövőjét érintő javaslatot, megerősítve ezzel a az IOR-nak az egyház javáért végzett missziójának jelentőségét".

Arról a javaslatról van szó, amelyet a vatikáni bank megreformálására az utóbbi egy évben a Ferenc pápa által kinevezett bizottságok dolgoztak ki: az úgynevezett pápai IOR-bizottság (CRIOR), a Vatikán gazdasági-adminisztratív működését átszervező bizottság (COSEA), az IOR-t vezető bíborosi bizottság és ennek felügyelőbizottsága.

A javaslat tartalmát a Vatikán egyelőre nem hozta nyilvánosságra. A közlemény annyit azonban elárult, hogy az IOR továbbra is az egész világon a katolikus egyház pénzügyi szolgáltató intézményeként működik. Tehát a korábbi feltételezéssekkel szemben Ferenc pápa nem törölte el a vatikáni bankot és ennek "missziója" sem változik, vagyis az IOR az egyház bankjaként működik tovább. Ugyanakkor a Vatikán hangsúlyozta, hogy az IOR működése összhangban lesz a nemzetközi jogszabályokkal, ami a pénzügyi tevékenység átláthatóságát, felügyeletét és a nemzetközi pénzügyi hatóságoknak való információ-átadást illeti.

A pápa által elfogadott javaslat most a vatikáni reformokkal megbízott nyolcfős bíborosi bizottsághoz kerül át (C8).

Az 1942-ben alapított IOR-t 2013 februárjától Ernst von Freyberg német bankár vezeti. Idén februárban az IOR a Ferenc pápa által létrehozott Gazdasági Titkárság hatáskörébe került. A George Pell ausztrál bíboros vezette Gazdasági Titkárság a Vatikán teljes pénzügyi-gazdasági tevékenyégét ellenőrzi. Az IOR felett ellenőrzést gyakorol a vatikáni Pénzügyi Információs Felügyelet (AIF) is.

2012-ben az amerikai külügyminisztérium feketelistára tette a Vatikánt az IOR-on keresztüli pénzmosás és terrorizmus finanszírozása gyanúja miatt. Az Európa Tanács Pénzmosás Elleni Bizottsága (Moneyval) tavaly decemberi jelentése szerint a Vatikán jelentős előrelépéseket tett pénzügyi tevékenysége szabályozása terén.

Megelégedéssel kommentálta az IOR munkájának folytatását Marc Hohenberg, a vatikáni bank szóvivője. Hangsúlyozta, hogy nyárig befejeződik a bank ügyfeleinek és számláinak átvizsgálása. Az utóbbi egy évben az évi 6 milliárd euró forgalmú vatikáni bank több mint 18 ezer számlája közül 1300-t számoltak fel, közöttük volt például Irak és Szíria olaszországi nagykövetségének számlája is.

Kimaradt?