Oroszország terjeszkedő politikát folytat az autóiparban is

A korábbi szovjet befolyási övezetbe visszatér az orosz ipar. Egyiptomtól Indonéziáig növelik a teherautó-eladásokat, sőt az ENSZ is Kamazokat kapott. Az orosz Kamaz az elkövetkező öt évben a terveik szerint megduplázza a külföldre exportált teherautók számát. Tavaly több, mint 6 ezer járművet adtak el külföldön, és eddig évi ötszáz autós növekedéssel számoltak.

Azonban Indonéziával elindítottak egy együttműködést, amely megduplázza a növekedési tempót és még 500 jármű eladását hozza évente. Oleg Afaneszjev, a Kamaz pr-igazgatója megjegyezte: „Délkelet-Ázsia jelenleg a világ egyik leggyorsabban fejlődő régiója. Indonéziában nagy a kereslet a mi gyártmánykörünkbe tartozó nehéz teherautók iránt. Az ár tekintetében versenyképesek a termékeink és nehéz körülmények között is működőképesek maradnak."

Indonéziával az oroszok kapcsolatai egyre fejlődnek, például az energetikában, a könnyűiparban, vegyiparban, valamint a hajógyártásban. A Kamazzal kötött partneri szerződés többek között közös szerelőüzem felállításáról is szólnak Indonéziában. Ez bevált piaci lépésük, a Kamaz összeszerelő üzemeket indított el Indiában, Kolumbiában, Vietnámban, Kazahsztánban és Lettországban.

A Kamaz részegységeket, alkatrészeket szállít az adott országba, ahol helyben szerelik készre az autókat a megrendelő kívánságainak megfelelően. Az indonéz partnercég elnöke, Pancha Tazzaka úgy látja, hogy az orosz teherautók a legjobbak világviszonylatban. Ennek bizonyítékát látja a Dakar ralin aratott győzelmekben – kategóriájában idén újra a Kamaz nyert. Pancha Tazzaka elmondása szerint a Kamaz teherautók összeszerelése Indonéziában idén szeptemberben indul.

Kimaradt?