Ennyit költ évente autójára egy Dacia Logan tulajdonosa

Tízezer lej, azaz hathavi nettó átlagfizetés. Ennyibe kerül évente egy átlagos autó – Dacia Logan – fenntartása Romániában – számolta ki az economica.net.

A portál a biztosítás, az adók, az úthasználati díj és az üzemanyag költségeit adta össze. Az évente elköltött tízezer lej havi lebontásban egy átlagosan kereső személy fizetésének a felét emészti fel. Az összeg legnagyobb részét, hetven százalékát természetesen az üzemanyagra költi egy Logan tulajdonosa.

Egy piaci felmérés szerint egy 1,6 literes benzinmotorú, 5,9 literes településen kívüli átlagfogyasztású jármű évente átlagban 1245 liter benzint fogyaszt, ha az autó tulajdonosa férfi. Az éves fogyasztás 7400 lejbe kerül és 15 300 km távolság megtételére elegendő, amelynek 56 százaléka városon belüli közlekedés.

A kötelező járműbiztosítás (RCA) egy 30 év alatti Logan-tulajdonosnak évi 2000 lejébe kerül. Az ennél idősebb korosztálynak a bonus-malus besorolása függvényében ennél már jóval olcsóbb, de legkevesebb 400 lej. Emellett idehaza évente egymillió járművezető CASCO-biztosítást is köt, amely szintén jelentős összeg.

Az éves úthasználati díj jelenleg 28 euróba (126 lejbe) kerül Romániában. A helyi önkormányzatnak fizetendő gépkocsiadó mértéke pedig településenként eltérő, ám Dacia Logan esetében átlagban 64 lehet számolni.

Kimaradt?