Büdös, de megéri? Drága gázolaj helyett étolaj

Olcsó étolajat használ gázolaj helyett üzemanyagként személygépkocsijába egy kolozsvári autótulajdonos – számolt be a stiridecluj.ro hírportál. A férfi szerint az étolaj ugyanúgy beválik üzemanyagként, mint a gázolaj, viszont jóval olcsóbb.

Az autós a legolcsóbb, mintegy 4 lejért beszerezhető étolajjal "tankol", a gázolaj ára pedig 6 lej. „Kicsit palacsintaszag van az autó körül, mikor a jelzőlámpánál állok, de ezen kívül más különbség nincs a két fajta olaj között” – magyarázta a portálnak. Mint mondta, azért választotta ezt a megoldást, mert a kormány folyamatosan drágítja az üzemanyagot.

Lapunk érdeklődésére egy kolozsvári autószerelő a maszol.ro-nak megerősítette: dízelmotorok esetében a gázolaj valóban helyettesíthető étolajjal. „Viszont nagyon bűzös lángosszagot bocsát ki magából így az autó” – magyarázta. Hozzátette, az étolaj ugyanakkor kárt is tehet az újabb típusú dízelmotorokban, ezért csak a régebbi modellekkel érdemes kísérletezni.

„Végül is az étolaj biodízel, aminek az EU-s előírások szerint bizonyos arányban már jelen kell lennie az üzemanyagban, viszont a szabályozások nem teszik lehetővé, hogy mindenki maga keverje ki az üzemanyagát” – mondta a szakember, aki úgy tudja, a nyugati országokban, de Magyarországon is jövedéki bűncselekménynek számít a gépjárművek étolajjal való működtetése. Emiatt Magyarországon például kormányrendeletben korlátozzák az étolaj vásárlását a bevásárlóközpontokban, ugyanis ott már évek óta felfedezték a sofőrök, hogy olcsóbban lehet „tankolni” a hipermarketben, mint a benzinkútnál.

A tiszta étolaj üzemanyagként történő használata korábban alkatrészcserére kényszeríti az autótulajdonosokat, viszont fele-fele arányban keverve a gázolajjal semmi baja nem lesz a motornak – vélik a szakemberek. Az átszűrt, fáradt étolaj a szagán kívül gyakorlatilag semmivel sem árulkodik arról, hogy mivel működteti a gépkocsit a tulajdonosa. 

Kimaradt?