"Jó nekünk a négysávos is, csak már legyen meg"

„Mi már olyan helyzetbe jutottunk, hogy jó nekünk a négysávos is, csak már legyen meg minél hamarabb. Kafka-regénybe illő, hogy 25 év után még mindig csak ígéretekkel van teli a padlás” – kommentálta a maszol.ro-nak Tamás Sándor Kovászna megyei tanácselnök Dan Șova közlekedési miniszternek azt a bejelentését, miszerint autópálya helyett gyorsforgalmú út épülne Brassó és Marosvásárhely közé.

Az RMDSZ-es politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarország 10 ezer négyzetkilométerrel kisebb Erdélynél, mégis több mint 1100 km autópályát építettek már. „El lehetne képzelni, hogy mennyire másak lennének a turisztikai és gazdasági lehetőségek Erdélyben, ha 10 ezer km autópálya szelné át” – mondta Tamás Sándor.

A tanács elnök felidézte Horvátország példáját is, ahol „robbantottak, lőttek és háborúztak”, és ma már irigylésre méltó autópálya- és gyorsforgalmiút-hálózatuk van. „Szeretnénk, ha végre komolyan gondolná a bukaresti kormányzat az autópálya-rendszer kiépítését. Döntsék el a prioritásokat és kezdjék el a kivitelezéseket, mert az elmúlt egy évben minden hónapban változtak az elképzelések. Én akkor hiszem, hogy megvalósul ezekből valami, ha lehet rajta autózni” – fogalmazott a tanácselnök.

Dan Șova egy televíziós interjúban beszélt arról, hogy nem épül meg az észak-erdélyi autópálya Brassó és Marosvásárhely közé tervezett szakasza, legfeljebb négysávosra szélesítik a jelenlegi országutat. A szaktárca vezetője szerint a forgalom nem indokolja, hogy Marosvásárhelytől Brassó felé (vagyis a Székelyföld közvetlen közelében) folytassák az autópályát, arra viszont lát esélyt, hogy uniós forrásokat irányítsanak a meglévő út kiszélesítésére és elválasztó korláttal való felszerelésére.

Cikkünk frissül

 

Kapcsolódók

Kimaradt?