Jelentős összeget juttatott a kormány Háromszékre

Jelentős pénzösszeget osztott a kormány háromszéki települések elkezdett víz és csatornarendszerének befejezésére és útépítési munkálatokra. A Kovászna megyei önkormányzat tájékoztatása szerint az RMDSZ kormányzati szerepvállalásának hozadéka, hogy a fejlesztési minisztérium 25 millió lejt fordít infrastrukturális munkálatokra.

A kiutalt összegből a megyei tanács rendezi azoknak a településeknek tartozásait, ahol elkészült a víz- és csatornázási munkálatok több mint 60%-a, így pénzt kap Árkos, Bölön, Dálnok, Dobolló, Hídvég, Maksa, Sepsikőröspatak, Sepsibükszád, Lemhény, Zabola, Barót, Bodzaforduló és Kovászna. A víz és csatornarendszer kiépítésére összesen 14,3 millió lejt fordítnak.

Emellett az elkezdett útépítési munkálatok folytatására is jelentős összeg – 5,3 millió lejt kapott Háromszék. Ebből az összegből részesül Bereck, Gidófalva, Kézdiszentlélek, Nagybacon, Sepsiszentgyörgy, Uzon és Zágonbárkány. Továbbá 5,3 millió lejt fordítanak új munkálatok elkezdésére is.

Az önkormányzat tájékoztatása szerint a most kiutalt összegből húsz adósságcsapdába került település gondjait oldották meg. Tamás Sándor háromszéki tanácselnök rámutatott: rendezték a tartozásokat azokon a településeken, ahol rendben voltak a szerződések, ahol elvégezték a munkálatokat, kiállították a számlákat.

Néhány önkormányzat bankszámláit ugyanis adósságai miatt már zárolták, és ezzel ellehetetlenült a tevékenységük. Tamás Sándor szerint „az igazsághoz hozzátartozik”, hogy anyagi gond csak ott merül fel, ahol dolgoznak, ahol építkeznek, és ahol eredményt is tudnak felmutatni.

A háromszéki tanácselnök hozzátette: a települések adósságból való kimentése önmagában nem elegendő, a teljes államigazgatási rendszer átalakítására van szükség, hogy elkerülhető legyen az újabb adósságok felhalmozása. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy a kormányzati fejlesztési programok összehangoltak, ésszerűek és megvalósíthatóak legyenek, a megítélt összegeket pedig időben folyósítsák, mutatott rá Tamás Sándor. 

Kimaradt?