Ritkábban ülünk autóba április elseje után?

Átlagban mintegy 1 100 km-rel kevesebbet furikázhatnak autójukkal évente az üzemanyag jövedéki adójának 7 eurócentes megemelése miatt április elsejétől a romániai személygépkocsi-tulajdonosok, ha nem akarnak az eddiginél nagyobb összeget benzinre vagy gázolajra költeni.

Ezt a Daedalus Millward Brown piackutató cég számolta ki a VeziCatFace.ro portál felkérésére. Az adatokat a gandul.info idézte hétfőn.

E szerint egy 1,6 literes benzinmotorú, 5,9 literes településen kívüli átlagfogyasztású jármű évente átlagban 1245 liter benzint fogyaszt, ha az autó tulajdonosa férfi. Az éves fogyasztás 7400 lejbe kerül és 15 300 km távolság megtételére elegendő, amelynek 56 százaléka városon belüli közlekedés. Ha nem változtat a költségvetésén, a járműtulajdonos ugyanebből az összegből már csak 14 200 km-t tehet meg.

A felmérés szerint a romániaiak átlagban 14 700 km-t tesznek meg évente autójukkal, a távolság 56 százalékát településen belül. Benzinmeghajtású jármű esetén az átlagos üzemanyagköltség 505 lej lesz április elseje után, a gázolaj-meghajtású gépkocsi esetén pedig 415 lej.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?