Kínai pénzből épül gyorsvasút Konstancáig

A Kínai Vasúttársaság részt vesz a Bukarest és Konstanca közötti nagy sebességű vasút kiépítésében, az erről szóló megállapodást a héten alá írta Pekingben Liviu Dragnea miniszterelnök-helyettes és a Kínai Nemzeti Reform és Fejlesztési Bizottság elnök-helyettese, Zsang Hsziao Csiang – idézte az Agerprest a vg.hu. A beruházáshoz a kínai fél ad pénzügyi támogatást.

A Kínai Vasúttársaság képviselői a napokban mérik fel a helyszínt, hogy majd elkészíthessék a megvalósíthatósági tanulmány előzetes változatát. A beruházással indulásként két céljuk van a megállapodóknak Liviu Dragnea tájékoztatása szerint.

Egyrészt a IV. európai vasúti korridor fejlesztése a nyugati határig, hiszen azon rajta van a Bukarest-Konstanca nagysebességű vasút útvonala, másrészt a bukaresti vasúti körgyűrű korszerűsítése, értelemszerűen az eddiginél nagyobb sebesség lehetővé tételével. A két város között a román fél teljesen új pályát szeretne, mert a meglévőt már felújították uniós támogatással.

A várható beruházási költséget a kínai fél fogja meghatározni, amely egyébként ingyen készíti el az előzetes elemzéseket. Becslés mindazonáltal már van: a miniszterelnök-helyettes 11 milliárd dollárban jelölte meg a Konstancától Bukaresten át az ország nyugati – magyarországi – határáig vezető vasúti körgyűrű létesítésének kiadásait. A megállapodás szerint a kínai társaság romániai vállalatokat is bevon a kivitelezésbe.

A nineoclock.ro portál szerint a miniszterelnök-helyettes azt is kifejtette, hogy a beruházásnak, amely Bukarest és Bécs között is összeköttetést teremt, jelenetős hatása lesz az utasforgalom növelésére. A vonatok óránként 200-250 kilométeres sebességgel közlekedhetnek majd. A román hatóságok felkínálták a kínai vállalatoknak a Iasi és Giurgiu közötti vasúti összeköttetés megteremtését, és a constantai kikötő két kombinált termináljának korszerűsítési feladatát is.

Kimaradt?