Újraindítaná a Zöld Ház programot Korodi Attila

Szeretné újraindítani a Zöld Ház programot Korodi Attila. A környezetvédelmi miniszter erről a Romenvirotec kiállítás és vásár bukaresti megnyitóján beszélt.

Mint ismert, a Zöld Ház program megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszereket finanszíroz. „Seretném, ha az emberek a környezetvédelmi technológiák használatából származó előnyöket is megismernék, látnák, hogy ezen a téren is vannak előrelépések, nemcsak a különféle környezetvédelmi megszorításokat emlegetnék” – fogalmazott Korodi.

A környezetvédelmi miniszter hangsúlyozta, hogy a Környezetvédelmi Alap az általa vezetett tárca legfontosabb láncszeme a környezetvédelmi technológiák, illetve az utóbbiak használata révén adódó üzleti lehetőségek szempontjából.

A megnyitón a miniszter kiemelte, Románia csak akkor tud megfelelni az európai normáknak, ha a környezetvédelmi technológiai megoldásokat kínáló piac élénk, és ezáltal lehetőséget nyújt arra, hogy alkalmazzuk mindazt, amit ezen a téren szeretnénk. Elmondta, tudatában vannak annak, hogy az elmúlt években nem történt látványos fejlődés. Ez meglátása szerint annak tudható be, hogy amellett, hogy a gazdasági körülmények nem voltak kedvezőek, sem a kormány, sem a Környezetvédelmi Minisztérium, sem a helyi önkormányzatok nem indítottak olyan programokat, amelyek ezt a területet célozták volna meg.

Korodi beszélt az új hulladékgazdálkodási kerettörvényről is, amely nemcsak miniszteri rendeletek és kormányhatározatok megváltoztatását vonja maga után, hanem egyéb változásokat hoz, így például külön kell majd foglalkozni az építőipari hulladékok kezelésével.

A 21-ik alkalommal megszervezett Romenvirotec vásáron környezetvédelmi technológiákat bemutató berendezéseket állítanak ki romániai, ausztriai, belgiumi, magyarországi, portugáliai, olaszországi és németországi gyártók. Az érdeklődők március 29-ig tekinthetnek meg különféle szennyezett talajt tisztító-, ipari és háztartási hulladék feldolgozó-, légszennyezést és vízszennyezést megelőző-, illetve megújuló energiaforrásokat hasznosító rendszereket.

 

Kimaradt?