Megsínylette az idegenforgalom a hóhiányos telet

Székelyföldön az országos átlagnál kisebb mértékben sínylette meg az idegenforgalom azt, hogy kevés hó hullott az idei síszezonban. Országos viszonylatban azonban 1 millió euró bevétel kiesést jelentett minden egyes hómentes nap. 

Az enyhe télnek jótékony hatása volt a fűtésszámlára, ám a sokéves átlagot jócskán meghaladó átlaghőmérséklet ártott a hazai idegenforgalomnak, a hegyvidéki üdülőhelyek forgalma lényegesen elmaradt a megszokottól. „30-35 százalékkal kevesebb volt a vendég egy jó évhez képest” – nyilatkozta a maszol.ro-nak Major Lóránt, a hargitafürdői Major Vendégház tulajdonosa. Véleménye szerint a kiesést az sem pótolná, ha az elkövetkező hetekben sokkal hidegebb és csapadékosabb lenne az idő a sokéves átlagnál, s a sípályák lesiklásra alkalmasak maradnának. „Áprilisban lehet akár porhó a Hargitán, a sízők úgy sem jönnek” – állítja Major Lóránt az elmúlt évek tapasztalatai alapján.

"Szinte kizárólag románok jöttek"

Daragus Attila, a turisztikai vállalkozókat tömörítő érdekvédelmi szövetség, az Antrec Kovászna megyei elnökének meglátása szerint a kár azon üdülőhelyeken volt a legnagyobb, ahová főleg a sípályák vonzzák a turistákat. Bár a sízőkből a szokásosnál kevesebb bevételük volt a vendéglátóknak, ezt részben ellensúlyozta az, hogy a legtöbb háromszéki szálláshelyen telt ház volt Karácsonykor és Szilveszterkor is. „Az elmúlt 15 évben nem volt ilyen forgalom karácsonykor, mint idén. Szinte kizárólag románok jöttek, a magyarok inkább családi körben töltik a Karácsonyt. Már Húsvétra is elkelt minden hely” – nyugtázza elégtétellel a maszol.ro-nakDaragus Attila, akinek Bálványoson van szállodája.

A Ziarul Financiar gazdasági napilap becslései szerint a hegyvidéki üdülőhelyeken országos szinten 1 millió euró veszteséget okozott az idegenforgalomnak minden egyes nap olyan nap, amikor a hóviszonyok nem voltak megfelelőek a téli sportok számára. Január folyamán, amikor annyira meleg volt, hogy a hóágyúk üzemeltetésének sem lett volna értelme, az ország első számú síparadicsomának számító Prahova-völgyében a szállodák és panziók kihasználtsága 80 százalékkal volt alacsonyabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. „Az ukrán olimpiai sílövész csapat, több mint harminc ember, két hétre foglalt nálunk szállást. Mivel hó egyáltalán nem volt, néhány nap után lemondták a foglalást és elmentek” – nyilatkozta Bogdan Gârvacea, az egyik Törcsvár melletti idegenforgalmi komplexum gazdasági igazgatója.

Az Országos Statisztikai Intézet adatai szerint tavaly januárban 468 ezer turista szállt meg valamelyik hazai hegyvidéki üdülőhelyen. Az idegenforgalmi szakemberek becslése szerint idén ez a szám mintegy 300 ezerrel volt kisebb, 150 és 170 ezer között mozgott. „A globális felmelegedés és a hómennyiség csökkenése évek óta érezteti a hatását, s így lesz ez a továbbiakban is. Ha a szolgáltatók meg akarják akadályozni a forgalom csökkenését, a szabadidős programok mostaninál gazdagabb választékát kell kínálják. Ennek egyik módja az lenne, ha aquaparkokat alakítanának ki a hegyi üdülőhelyeken is” – véli Alin Burcea, a Paralela 45 utazási iroda tulajdonosa. 

 

Kimaradt?