Helyben költhetik el a visszaigényelt adót a háromszékiek

A sepsiszentgyörgyi cégek idén is visszaigényelhetik helyi adójuk egy részét, ha a pénzt helyben költik el. A sepsiszentgyörgyi önkormányzat a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara közvetítésével második éve hirdeti meg a „de minimis” pályázatát, amelynek lényege, hogy a Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek visszakapják helyi adójuk 33 százalékát, azaz a tavalyi adóemelés mértékét, illetve ennek duplájára is pályázhatnak, ha munkásokat alkalmaznak, felújítják székhelyük homlokzatát és a beruházások meghaladják tavalyi forgalom 10 százalékát.

Antal Árpád polgármester az újabb adó-visszatérítési akció elindításakor tartott sajtótájékoztatón rámutatott, hogy tavaly év elején nagyon sokan támadták a cégekre kiszabott ingatlanadó emelése miatt, és kevesen hittek a támogatási programban, miszerint a máshol bejegyzett cégektől, így nagyáruházaktól, pénzintézetektől, benzinkutaktól elveszik a nagyobb adót, de a helyi cégek visszaigényelhetik adótöbbletüket.

A tavaly év végén lezárult program kiértékelésekor viszont kiderült, hogy sikeres volt, sőt az előzetes várakozásokat is felülmúlta. Az elöljáró szerint a cégek ingatlanadójának emelése 2,9 millió lejes többletbevételt generált a városkasszába, és ebből több mint 664 ezer lejt fordítottak vissza a helyi vállalkozóknak. „Ez is bizonyítja, hogy népszerűtlen intézkedéseket is meg merünk hozni, ha meggyőződésük, hogy az középtávon eredményeket hoz a városnak és a vállalkozóknak”, mondta Antal Árpád. Idén újdonság, hogy akik visszaigénylik az adóemelést, helyi cégektől kell terméket, szolgáltatást vásároljanak a pénzre, ha erre van lehetőség.

A pályázati programot lebonyolító Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke, Debreczeni László elmondta: tavaly 81 sepsiszentgyörgyi cég több mint 664 ezer lejnyi támogatást kapott, és az elszámolás benyújtásától számítva átlag 17 nap alatt meg is kapták pénzüket. Miklós Zoltán önkormányzati képviselő rámutatott, hogy 650 sepsiszentgyörgyi cég lenne jogosult a támogatásra, de soknak csak kis mértékben emelkedett az ingatlanadója, ezért 50-100 lejért nem pályáztak. Hozzátette: az 50 legnagyobb sepsiszentgyörgyi cég közül mindössze egy nem élt a lehetőséggel, és azzal indokolta döntését, hogy ezzel is támogatja a város fejlődését.

A Sepsiszentgyörgyön bejegyzett cégek vezetői idén is 13 tételre kérhettek pénzt: többek között, arra hogy felújítsák épületeiket, zöldövezetet, bababarát környezetet alakítsanak ki, fejlesszék számítógép parkjukat, munkaeszközöket vásároljanak, kiállításokon vegyenek részt, megszerezzék az ISO minősítést, de volt kamat és lízingtámogatás is.

Azok a cégek, amelyek már befizették idei helyi adójukat, már visszaigényelhetik az adótöbbletet. A pályázati iratcsomót a Kereskedelmi és Iparkamara honlapjáról lehet letölteni. A „de minimis” támogatásra október 9-ig folyamatosan várják az érdeklődőket. 

Kimaradt?