Ponta: Románia holnap is bevezethetné az eurót

Románia holnap is bevezethetné az eurót, mert teljesítette a konvergencia-kritériumokat, de a gazdaság versenyképessége még nem teszi lehetővé az euróövezeti csatlakozást - jelentette ki Victor Ponta pénteken.

A 2013-as év gazdasági eredményeit ismertetető sajtóértekezletén a kormányfő rámutatott: az eredetileg tervezett 1,6 százalékos várakozást messze felülmúlva, 3,5 százalékos gazdasági növekedést produkált a román gazdaság. Ha a következő években is tartani tudja a három százalék körüli bővülést, Románia célkitűzésének megfelelően 2019-ben valóban beléphet a valutaunióba - tette hozzá.

A kormányfő elmondta: tavaly a rendszerváltás utáni történelmi mélypontra, 1,55 százalékra, januárban pedig 1,06 százalékra lassult az éves infláció. A román jegybank tavaly folyamatosan csökkentette az alapkamatot, ami jelenleg 3,5 százalék. Az államháztartási hiány tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, az államadósság nem éri el a GDP 40 százalékát. 

A 7,1 százalékos munkanélküliség alacsonyabb az uniós átlagnál és míg 2009-2012 között félmillió ember veszítette el állását, azóta 80 ezer új munkahely jött létre - hangsúlyozta a kormányfő. Ponta rámutatott: tavaly történelmi csúcsot (50 milliárd euró) ért el a román export, így a külkereskedelmi mérleghiány egy év alatt csaknem megfeleződött (tavaly 5,7 milliárd euró volt).

A következő két évben a román kormány évi 3 százalékos gazdasági növekedést remél, de 2,2 százalékkal számol. Az állami beruházások a GDP 6 százalékát teszik ki, míg a költségvetési hiányt 2,2 százalékosra tervezik. Az átlagnyugdíjjal - 180 euró - megegyező nagyságrendű, jelenleg 190 eurós minimálbért a Bukaresti kormány még idén 200 euró fölé tervezi emelni.

Kimaradt?