Januárban 1,06 százalék volt az éves infláció

Januárban 1,06 százalék volt az éves infláció Romániában - közölte szerdán az országos statisztikai intézet. Az év első hónapjában 0,85 százalékkal nőttek a fogyasztói árak az előző hónaphoz képest. A legutóbbi tizenkét hónapban az azelőtti egy évhez képest 3,6 százalékos fogyasztói áremelkedést jegyeztek.

Januárban az élelmiszerek 0,87 százalékkal drágultak decemberhez képest, ugyanakkor 2013 első hónapjához viszonyítva 2,18 százalékkal kerültek kevesebbe. A nem élelmiszerek 0,92 százalékkal drágultak decemberhez képest, éves szinten 2,48 százalékkal emelkedett az áruk. A szolgáltatások is drágultak, amelyek januárban 0,66 százalékkal kerültek többe decemberhez képest, éves szinten 4,25 százalékos fogyasztói áremelkedést jegyeztek.

Romániában tavaly év végén 1,55 százalék volt az éves infláció. A Román Nemzeti Bank (BNR) február elején felfelé módosította az idei éves inflációs előrejelzését, amelyet 3,5 százalékra emelt a korábbi 3,0 százalékról.

A jegybank az idén már kétszer csökkentette az alapkamatot, ami most 3,5 százalék. A BNR vezetői közölték, hogy a jegybank hosszabb ideig nem fog újabb kamatvágást végrehajtani, miután tavaly és az idén hatszor mérsékelték az irányadó kamatot.

Kapcsolódók

Kimaradt?