Remek megoldást találtak a szelektív hulladékgyűjtésre Háromszéken

Sepsiszentgyörgy néhány tömbházában otthoni hulladékválogatásra ösztönzik a lakókat. A Tega köztisztasági vállalat egy baszk város, Hernani példájára bevezette a „door to door” szemétgyűjtést. Tóth Birtan Csaba igazgató lapunknak elmondta: elsőként egy József Attila utcai tömbházban próbálják ki a rendszert.

Ennek lényege, hogy a köztisztasági vállalat a lépcsőházban minden lakrész számára különböző hulladéknak szánt edényeket helyezett el, és a lakók már otthonukban szétválogatják a szemetet, és a hét minden napján más-más jellegű hulladékot helyezzenek ki, például egyik  nap papírt, másnap műanyagot, fémet, üveget. A köztisztasági dolgozók a bejárati ajtók elől viszik el a szelektív hulladékot, lemérik, és a családok számára leszámítják annak árát a havi szemétszállítási díjból.

Tóth Birtan Csaba szerint hamarosan a Kálvin tér egyik tömbházára is kiterjesztik ezt a szolgáltatást. Egyelőre vizsgálják mennyire életképes ez a rendszer, de ha beválik, azt kiterjesztik Sepsiszentgyörgy négyemeletes tömbházaira.

A Tega köztisztasági vállalat idén a szelektív hulladékgyűjtést erősítené, ugyanis egy kormányrendelet értelmében január 1-től minden tonna, válogatás nélkül lerakott hulladék után 50 lejt kell befizetni a Környezetvédelmi Alapba. Ez az összeg 2015-től tonnánként 80 lejre, később tonnánként 120 lejre emelkedik. Ezzel az intézkedéssel a kormány a szelektív hulladékgyűjtésre kívánja ösztönözni a hulladékkezelőket, önkormányzatokat és a lakosságot.

A Tega köztisztasági vállalat tudatosítani szeretné a lakossággal a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát. Ennek érdekében folytatják a háromszéki falvakban elkezdett hulladékgyűjtő karaván akciót, viszont egy-egy településen több napot tartózkodnak, hogy a lakosságnak legyen ideje válogatni és leadni a felgyűlt papír, műanyag, üveg és elektronikus hulladékokat. Sepsiszentgyörgyön tavaly összesen több mint 1200 tonna hulladékot értékesítettek, ennyi volt a szétválogatott, újrahasznosítható, míg tavalyelőtt kevesebb, mint ezer tonnát.

Kimaradt?