Háromszéken megtorpant az ingatlanpiac

Kovászna megye országos szinten az utolsók között van a gazdát cserélt ingatlanok számának tekintetében, derült ki az Országos Kataszteri Hivatal adataiból. E szerint 2013-ban közel 17 százalékkal nőtt tavalyelőtthöz képest az ingatlan-tranzakciók száma Romániában.

A hivatal adatai szerint az elmúlt esztendőben összesen 824.989 ingatlan-tranzakciót jegyeztek. Bukarestben történt a legtöbb tranzakció, összesen 58.871, majd Temes megye következik 50.144 eladott ingatlannak, és Arad megye 43.333 tranzakcióval. Ezzel szemben a legkevesebb ilyen jellegű ügyletet Teleorman és Beszterce-Naszód megyékben bonyolítottak le az elmúlt esztendőben. Kovászna megyében pedig mindössze 8254 ingatlan cserélt gazdát tavaly.

Ugyanebben az időszakban ötmillió kataszteri műveletet, jelzálogot és ingatlanreklámozást hajtottak végre országos szinten, ami félmillióval több mint 2012-ben volt. A kataszteri bejegyzések tekintetében Kovászna megyében ugyancsak az utolsók között tartózkodik, egy év alatt összesen 56.060 kataszteri művelettel.

Háromszéken stagnálnak az ingatlanárak, holott szakértők szerint egy 15-20 százalékos árcsökkentés fellendítené a forgalmat a piacon. Kész János sepsiszentgyörgyi ingatlanközvetítő szerint a tulajdonosok még kivárnak, de hamarosan kénytelenek lesznek csökkenteni az árakat, ha valóban túl akarnak adni a lakáson. Sepsiszentgyörgyön 10-15 ezer euró egy garzonlakás, 18-26 ezer euró egy kétszobás, 38 ezer euróig kérnek egy háromszobásért.

Kimaradt?