Romániában a legolcsóbb a benzin az EU-ban

Venezuelában egy liter benzin a romániai árnak kevesebb, mint 2 százalékába kerül, ellenben Szenegálban, Burundiban, Madagaszkáron és Eritreában többet kell fizetni az üzemanyagért, mint egy hazai töltőállomáson. Ez változhat, ha áprilistól ismét emelik az üzemanyagok jövedéki adóját Romániában.

Az üzemanyagok jövedéki adójának közelmúltbeli emelése ellenére továbbra is Romániában lehet a legolcsóbban tankolni az Európai Unióban. Az Európai Bizottság január 13-án kiadott jelentése szerint az EU-ban a 95-ös szuper benzin átlagos ára 1,53 euró, míg a gázolajé 1,42 euró. A benzin Olaszországban a legdrágább, 1,72 euró, de mélyen a zsebükbe kell nyúljanak a holland és a dán autósok is, akik 1,69, illetve 1,64 eurót fizetnek egy literért.

Románia 1,22 eurós árral szerepel a kimutatásban. Az Unió legszegényebb államában, Bulgáriában, 1,31 euróba kerül egy liter benzin; 1,3 eurónál kisebb összegbe Románián kívül csak Lengyelországban, Magyarországon, Lettországban és Észtországban kerül a 95-ös literje. A gázolaj Nagy Britanniában a legdrágább, 1,66 euró literje, míg a legolcsóbb Luxemburgban, mindössze 1,19 euró. Románia, az 1,29 eurós árral, olcsónak számít, csakúgy mint Lengyelország, Litvánia és Lettország. 

Az üzemanyagok kiskereskedelmi ára a következő tételekből áll össze: az előállítási költség, a szállítási és értékesítési költségek, az ÁFA és a jövedéki adó. Romániában e két utóbbi az ár 48,1 százalékát teszi ki, tehát a tankoláskor kifizetett pénznek majdnem fele az államkasszába kerül. Az Európai Unión belüli árkülönbségek leginkább a jövedéki adó számlájára írhatók. Az Európai Bizottság adatai szerint ennek értéke jelenleg literenként 0,360 és 0,747 euró között változik, előbbi Romániában, utóbbi pedig Hollandiában fizetendő. 

Venezuela az autósok paradicsoma

Az üzemanyag árak, érthető módon, a nagy kőolaj-kitermelő és exportáló országokban a legalacsonyabbak. Az autósok paradicsoma ilyen szempontból Venezuela, ahol, a www.globalpetrolprices.com adatai szerint januárban egy liter benzin 0,02 euróba került, ami a romániai ár 1,63 százaléka.

Aprópénzért lehet tankolni az Arab (Perzsa)-öböl országaiban is: Iránban 9, Szaúd Arábiában 15, Kuwaitban 17, Katarban pedig 18 eurócentbe kerül egy liter benzin. A világon a legdrágábban ugyanakkor szintén egy kőolajexportáló országban, Norvégiában lehet tankolni, literenként 2,08 euróért. Az Egyesült Államokban Európához képest nagyon olcsó az üzemanyag, a benzin literje átlagosan 64 euró cent.

Meredek drágulás. 1998 februárjában a Petrom az ólommentes benzin literjét 2.900 lejre (0,29 RON) drágította. Jelenleg ugyanazon üzemanyag kb.5,75 lejbe kerül, ami azt jelenti, hogy 15 év alatt az ár több mint 1.980 százalékkal nőtt.  Ugyanazon időszak alatt az infláció mintegy 225 százalék volt, tehát reálértékben jelenleg egy liter benzin hozzávetőleg tizennyolcszor többe kerül mint másfél évtizeddel korábban. 

A hazai gépkocsi tulajdonosok gyakran háborognak amiatt, hogy Romániában az üzemanyag nagyon drága a jövedelemszinthez képest. Európai viszonylatban ez igaz is, azonban jó néhány harmadik világbeli ország autósai szívesen cserélnének a romániaiakkal. A koldusszegény Csádban a benzinár csak 2 eurócenttel alacsonyabb, mint idehaza, míg Malawiban 1, Zambiában 4, Maliban 8, Burundiban 9, Szenegálban 12, Madagaszkáron pedig 17 eurócenttel drágább.

A világ egyik legszegényebb országának számító Eritreában egy liter benzin majdnem annyiba kerül, mint Svédországban, literenként 1,51 euróba, ami 29 eurócenttel magasabb a romániai árnál.

Kimaradt?