Ennyit keres egy kamionos Romániában

Csak városi legenda a Gandul szerint a kamionosok mesés fizetése. A portál munkaerőpiaci forrásokra hivatkozva azt írta: egy áruszállító nyergesvontató vezetőjének a bére átlagban nettó 1200 lej, jövedelmét pedig napidíjak egészítik ki.

A napidíj cégenként eltérő, ám átlagban belföldi utak esetén 25 lej, külföldön töltött napokért pedig 35 lej. Akad olyan munkaadó is, aki a havonta megtett kilométer függvényében plusz összegekkel egészíti ki alkalmazottja alapbérét. Nagyobb jövedelemre számíthat az a kamionos, aki távoli országokba, Oroszországba, Iránba szállít árut.

A nyergesvontatók vezetőinek munkáját szigorúan szabályozzák: négy és fél óra út után kötelező a 45 perces pihenő, és naponta legtöbbet kilenc órát ülhetnek a volánnál, heti egy alkalommal azonban a napi tíz órás utazás is megengedett.

A Romániában piacvezető Waberer`s fuvarozó cégnél nettó 2500 lejt keres egy jobban fizetett kamionos. „Ebben az összegben benne van a napidíj is” – mondta a maszol.ro-nak egyikük, akik a hosszabb utakon úgy szokott spórolni, hogy nem költ panzióra vagy motelre, hanem a nyergesvontató kabinjában alszik.

Romániában jelenleg 128 ezer 3,5 tonnásnál nagyobb áru- és személyszállító járművet tartanak nyilván. A 7,5 tonnásnál nagyon gépkocsik száma 40 ezerre tehető.

 

Kimaradt?