banner_MpsidwSE_970x250_Haromszek.jpg
banner_3lV7MYIa_300X250_Haromszek.jpg

Naponta 2500 eurót gyártott Európa egyik legjobb pénzhamisítója

Európa egyik legjobb pénzhamisítóját tartóztatták le Spanyolországban. A Toledóban kedden elfogott férfi felesége segítségével naponta 2500 euró értékben gyártott hamis ötveneurós bankjegyeket - jelentette be a spanyol rendőrség.

A hatvanéves férfi becslések szerint összesen mintegy kétmillió euró értékben állított elő hamis bankjegyeket, amelyek Spanyolországon kívül Franciaország, Portugália, Görögország, Németország és Románia pénzforgalmába is bekerültek. Eddig mintegy 310 ezer euró értékű hamis pénzt foglaltak le a hatóságok, a maradék egy-másfél millió eurót még hónapokig tart begyűjteni.

A dél-spanyolországi Jaén városban további három embert is őrizetbe vett a rendőrség, a gyanú szerint ők legalizálták a hamis pénzt. Az ügyben további letartóztatások várhatóak, mivel a hamis ötveneurósok elsődleges vásárlói – négy-öt ember – további mintegy huszonöt cinkostárs segítségével terítették a hamis pénzt leginkább piacokon, ahol nem szokták ellenőrizni a bankjegyeket.

A Toledóban élő férfi garázsában állította elő az ötveneurós bankjegyeket, amelyek Európa tíz legjobb hamisítványai közé tartoztak. „Munkájáért" cserébe az elkészült bankók értékének tíz százalékát kérte el. A rendőrség a házkutatás során 15 ezer hamis és 16 ezer valódi euró bankjegy mellett hamis százdollárosokat is talált 90 ezer dollár értékben. Utóbbiakat az Egyesült Államokba küldték elemzés céljából.

Kimaradt?