Ipari park épül Sepsiszentgyörgy mellett

Legkésőbb február elején elkezdődik a Sepsiszentgyörgy melletti, szépmezői ipari park építése, jelentette be sajtótájékoztatón Antal Árpád. A város polgármestere szerint lezárult a közbeszerzés, amely során egy helybéli és egy bukaresti cégből álló konzorciumot bíztak meg az építkezéssel. A közbeszerzésnek kétszer kellett nekifutni, mivel első alkalommal nem volt elég jelentkező. Antal Árpád szerint január végén, február elején elkezdődik az építkezés Szépmezőn, és onnan számítva 20 hónap alatt kell befejezni a munkálatokat.

Az önkormányzat négy évvel ezelőtt nyerte meg a pályázatot, de a fejlesztési minisztérium évekig halogatta a szerződés véglegesítését, míg végül 20 millió lejt sikerült leszerződni. Antal Árpád szerint első lépésben megtisztítják és előkészítik a 16,3 hektáros területet, majd konferencia teremmel ellátott irodaházat és műhelyeket építenek, majd közművesítik a területet, és telkeket alakítanak ki az oda érkező befektetőknek, amelyek megépíthetik rá csarnokukat. Hozzátette, nem szeretnék, hogy egy nagy cég költözzön be, mert annak az a kockázata, hogy ha esetleg elmegy, sok munkanélkülit hagy maga után. Az elöljáró szerint 8-12 kisebb cégre számítanak, és már zajlanak tárgyalások befektetőkkel.

Az ipari park területén az önkormányzat is szeretne fejleszteni, így a következő uniós költségvetési ciklusban olyan pályázatokat nyújtanak be, amelyek egyrészt a mélyszegénységben élők számára teremtenek munkahelyeket, másrészt pedig a csúcstechnológiát is támogatnák. Abban bíznak, hogy a szépmezői ipari park néhány éven belül legnagyobb lesz Székelyföldön, sikertörténet lesz, és hozzájárul a munkanélküliség további csökkenéséhez, a bérek növekedéséhez.

Kifejtette, hogy Kovászna megyében folyamatosan csökken a munkanélküliség. Jelenleg 7,3 százalékos, vagyis lecsökkent a 2006-2008-as évek legjobb szintje alá. Sepsiszentgyörgyön ennél is jobb a helyzet 2,33 százalékos a munkanélküliség, mutatott rá a polgármester, aki furcsállja, hogy ennek minden közvélemény kutatás azt mutatja, hogy a sepsiszentgyörgyiek a legnagyobb problémának a munkanélküliséget tartják. Ezzel párhuzamosan a vállalkozók arra panaszkodnak, hogy nem kapnak munkaerőt.

Például az Autoliv 1650 alkalmazottat foglalkoztat, de tudna 2000-et is. Antal Árpád szerint Sepsiszentgyörgyön vissza kell hozni az ipari kultúrát, és javítani a munkamorált, amit a sikertelen privatizációk tettek tönkre. Hozzátette: az önkormányzatnak a befizetett személyi jövedelemadó mértékéről vannak adatai, ez szerint 2013-ban ez az összeg sokkal nagyobb volt mint egy évvel korábban. Ez szerint lehet, hogy az átlagjövedelem nem lett nagyobb, de több ember dolgozott és vitt haza pénzt a családjának, sőt az sem kizárt, hogy több ember több pénzt keresett, mondta a polgármester. 

 

Kimaradt?