Új híd épül az Olton Nagyajta és Apáca között

Új hidat építenek a Háromszék és Brassó megye határán lévő Nagyajtán – döntötte el a háromszéki önkormányzat. Számítások szerint 3 millió lejbe kerül a hídépítés, ezért a Kovászna megyei tanács bankkölcsönt vesz fel, hogy fedezni a tudja ezt a kiadást, illetve más sürgős munkálatok elvégezését.

Tamás Sándor tanácselnök szerint az idei évre tervezett munkálatok között kiemelt helyen szerepelt a háromszéki Nagyajtát a Brassó megyei Apácával összekötő híd az Olt folyón. Hozzátette: ezt hosszabb ideje meg akarták javíttatni, számtalan ígéretet kaptak Bukarestből, de mindeddig nem kaptak rá pénzt. A hídépítés azért is vált sürgetővé, mert a régi, 107 méteres fahídon közel három éve életveszélyessé vált a közlekedés.

Az önkormányzat évekig próbálta jelzőtáblákkal, sorompókkal megtiltani a közlekedést, de nem csökkent rajta a forgalom. Emiatt decemberben megkerülhetetlen akadályokat, méretes betontömböket helyeztek el a hídlábaknál. A kőtömbök mellett szabadon hagytak egy-egy métert a gyalogosok számára, de járművekkel már nem járható.

Ez a kényszerintézkedés megnehezíti a nagyajtai és apácai lakók életét, mert ez a híd biztosítja a legrövidebb kapcsolatot a két település között, illetve akadnak gazdák, akiknek földjei a folyó túloldalán vannak, ezért hatalmas kerülővel tudják mezőgazdasági gépekkel megközelíteni a birtokukat, és onnan hazaszállítani terményeiket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?