Agrárminiszter: komolytalan az államfő földvásárlásos javaslata

Nem vehető komolyan a Traian Băsescu államelnök által javasolt kölcsönösségi elv a külföldiek romániai földvásárlásával kapcsolatban, mert ezt csak kétoldalú államközi szerződésekben lehet szabályozni - jelentette ki szerdán Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter.

A tárcavezetőt a Mediafax hírügynökség idézte a kormány ülése után. Constantin ismertette a földtörvény módosítása érdekében a szaktárca által előterjesztett javaslatokat. Băsescu kedden azt javasolta a parlamentnek, hogy egy külföldi állampolgár csak olyan mértékben vásárolhasson földet Romániában, amilyen mértékben egy románnak is engedélyezett az illető országban a termőföldvásárlás.

Constantin emlékeztetett, hogy a termőföld liberalizálását Romániának az uniós csatlakozási szerződése írta elő január 1-jétől, a liberalizálást megakadályozandó kitételnek a meghosszabbítására pedig csak akkor lett volna esély, ha Bukarest már 2007 és 2009 között kérte volna ezt.

A jelenleg ellenzékben lévő Demokrata Liberális Párt (PDL) színeit képviselő Emil Boc volt miniszterelnök - aki jelenleg Kolozsvár polgármestere - szerdán kijelentette: támogatja a kölcsönösség elvét. Azt kérte a kormányzó Szociálliberális Szövetségtől (USL), mielőbb hívja össze rendkívüli ülésszakra a jelenleg vakáción lévő parlamentet a földtörvény miatt, hogy megállítsák a külföldiek romániai földvásárlását.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?