A „félelmetes” MOL is érdeklődik az Oltchim privatizációja felől?

Az economica.net romániai gazdasági hírportál szerdai közlése szerint a Mol csoporthoz tartozó Petchem társaság is megvásárolta az Oltchim SPV petrolkémiai társaság tenderfüzetét.

A portálnak az Oltchim kinevezett vagyonkezelője számolt be arról, hogy a Mol is beszállt a privatizációs folyamatba. A magyar társaságnak Ștefan Vuza román üzletemberrel, a Baota petrochemical Group-Hengchao Sun-Junlun Petroleum alkotta kínai konzorciummal, valamint az orosz Oil Gas Trade társasággal kell felvennie a versenyt a román állam többségi tulajdonában levő társaság privatizációja során.

Gheorghe Piperea vagyonkezelő a portálnak elmondta, újdonság a Mol versenybe szállása, és a magyar társaság „félelmetes versenytársnak" számít a többi érdeklődő számára, ugyanis megfelelő anyagi háttérrel rendelkezik az Oltchim SPV részvényeinek a megvásárlására. A vagyonkezelő hozzátette, a Mol csoporthoz tartozó Petchem társaság a tíz legerősebb európai petrolkémiai társaság közé tartozik, a polietilén és polipropilén gyártásában pedig egyike a legerősebb európai cégeknek.

A portál közlése szerint az Oltchimet január végéig kellene magánosítani, de valamennyi potenciális vásárló kérésére másfél hónappal kitolták a határidőt. A társaság kikiáltási ára 305 millió euró, az érdeklődőknek 10 millió eurós részvételi garanciát, és a vételár 10 százalékát kell előlegként letétbe helyezniük.

A Râmnicu Vâlcea városban működő Oltchim petrokémiai társaság azt követően került kritikus helyzetbe, hogy a Petrom társaság két éve bezárta az Oltchim számára nyersanyagot biztosító Pitești-i Arpechim kőolaj-finomítót. A vagyonkezelő közölte, a Mol egyelőre nem mutatott érdeklődést az Arpechim megvásárlására.

A Ponta-kormány a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) kötött hitelmegállapodásban vállalta az Oltchim privatizációját. A társaság 2012 őszén történt eladási kísérlete azonban kudarcba fulladt, miután kiderült, hogy a győztesnek nyilvánított Dan Diaconescu üzletember nem rendelkezik a megfelelő pénzügyi garanciákkal. A társaságot 2013 elején fizetésképtelenné nyilvánították.

Kimaradt?