Lesz lehetőség a vállalkozásra 2014-ben

Az RMDSZ Maros megyei szervezete és a közgazdászok egyesülete tájékoztatót tartott a 2014-es pályázati lehetőségekről. Török Csaba, a Kis- és Középvállalkozók Hivatalának Maros megyei vezetője elmondta, több településre is szeretnének elmenni és felvilágosítást nyújtani, akár egyénre szabottan is, hogy arra biztassák a vállalkozókat, érdemes pályázni.

Minden egyes vállalkozás egy lehetőség, amelyről személyesen is hajlandó vagyok tárgyalni, tisztázni, hogy melyek a lehetőségek, az esetleges buktatók, érdemes vagy sem pályázni” – mondta Török Csaba.

A regisztráció űrlapon azt kell feltüntetni, hogy hány (nyolc órás) munkahelyet képes teremteni az illető vállalkozás. Ezek a munkahelyek három évig nem szűnhetnek meg, az illető cégnek nem lehet tartozása az állammal szemben. Ha a vállalkozás nem zárt profittal, az nem jelenti azt, hogy nem pályázhat. A befektetők serkentése a célja, illetve új munkahelyek teremtése az új programnak.

A projekt értéke 100 ezer euró. „Mi ÁFA nélkül számoljuk és ez csak azokat a költségeket foglalja magába, amelyekre lehet pályázni” – hívta fel a figyelmet Török. Van egy általános EU-s minimise-elvárás: ha valaki nyert egyik évben minimise-os programban, három évre visszamenőleg az az összeg nem haladhatja meg a 200 ezer eurót.

Azok a költségek, amelyeket el lehet számolni: annak a helynek a megépítése, ahol a termelés, az aktivitás történik. Ezt akár meg is lehet vásárolni. Olyan műszaki berendezésekre, mérőeszközökre, forgalomba nem iratható szállítóeszközökre és járművekre is lehet pályázni, amelyekkel a tevékenységet végzik.

A január 15-én induló és 24-ig tartó regisztráció eredményét január 25-én lehet megtekinteni a hivatal honlapján. További információt személyesen is lehet igényelni Török Csabától a Kis- és Középvállalkozások Hivatalának Maros megyei irodájában.

Kimaradt?