Tulajdonost vált a bukaresti metróvállalat, a Metrorex

Gazdát cserél a Metrorex bukaresti metróvállalat; Victor Ponta miniszterelnök a kormány szerdai ülésén bejelentette, hogy az állami vállalat átkerül a szállításügyi minisztériumtól a bukaresti főpolgármesteri hivatalhoz.

Bukarestben a földalatti és a felszíni tömegközlekedést két külön vállalat látja el. A metróvállalat önálló gazdasági egységet képez, amely jelenleg a szállításügyi minisztérium hatáskörében van. A felszíni közlekedést a bukaresti főpolgármesteri hivatal és a helyi tanács fennhatósága alá tartozó RATB nevű vállalat látja el, amely a busz-, villamos- és trolibuszjáratokat működteti.metro2

Ponta elmondta: az átszervezést azért tartja indokoltnak, mert a metróvállalat terjeszkedésének prioritásairól nem a kormánynak és a minisztériumnak kellene határoznia, hanem az önkormányzatnak, amely már többször kifejezte óhaját, hogy átvenné a metrót üzemeltető vállalatot.

A bukaresti metróhálózat mintegy 70 kilométer hosszú, 49 megállóval. A vállalat jelenleg több irányba is bővíti hálózatát. A tervek szerint a következő években két fő vonallal egészül ki a már létező négy. Az egyik összekötné a város központját a Bukarest délnyugati részén fekvő Drumul Taberei nevű lakóteleppel, a másik új vonal pedig lehetővé tenné, hogy közvetlenül metróval is elérhetővé váljon a bukaresti Henri Coanda-Otopeni nemzetközi repülőtér.

Kimaradt?