Igényelhető a fejőstehén és a húsmarha utáni támogatás

2012. szeptember 21.-ig nyújthatják be támogatási kérelmeiket a fejőstehén-, illetve húsmarha-tartó gazdák a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjaihoz. Támogatásban csak a hegyvidéki, hátrányos helyzetű övezetben gazdálkodók részesülhetnek.

A kormány 796/2012-es számú határozata értelmében támogatásban részesülnek azok a fejőstehén-tartó gazdák, akik a Nemzeti Vidékfejlesztési Terv 2007-2013 mellékletének értelmében hátrányos helyzetű hegyvidéki övezetben gazdálkodnak.

A fejőstehén támogatás minimum 2-15 tehén után igényelhető, ha a kérelmezés pillanatában a gazda rendelkezik APIA azonosító számmal, és a farm rendelkezik működő szabadeladási vagy feldolgozási tejkvótával.

A támogatási kérelmek számítógépes adatbázis alapján generálódnak, abban az esetben, ha az igénylő fejőstehéntartó gazda felmutatta a kérelmezéshez szükséges dokumentumokat: személyazonossági igazolvány másolatát, a fejőstehenek megfelelően kitöltött eredeti törzskönyveit és ezek másolatait, és bizonylatot egy működő folyószámláról.

A kereskedelmi társaságok, alapítványok, mezőgazdasági társulások, engedélyezett magánszemélyek, családi vállalkozások esetében szükséges csatolni a jogi forma bejegyzési bizonylatát, adószám másolatát, az ügyvezető személyi igazolványát.

Tavalyhoz képest változást jelent, hogy a kérelmezés pillanatában a gazdáknak fel kell mutatniuk, hogy naprakész farmfüzetet vezetnek a farmon található összes állatra vonatkozóan a Reg(CE) 1760/2000 európai uniós rendelettel összhangban.

A kérelmeket a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjaihoz, illetve a területi irodáknál lehet leadni legkésőbb 2012. szeptember 21-én.

A bivalyok támogatása esetén nem szükséges a tejkvóta bizonylat, és legfennebb 50 bivalytehénre lehet támogatást igényelni. A kérelemhez csatolandó dokumentumok megegyeznek a fejőstehén támogatási kérelemnél szükséges dokumentumokkal.

A 796/2012-es kormányhatározat értelmében húsmarha – támogatás is igényelhető. Eszerint maximum 90 húsmarha után lehet támogatást igényelni: növendékállatokra, illetve tejelő marhákra. A támogatási kérelmek kizárólag a Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség megyei központjainál nyújthatóak be.

A támogatási kérelemhez csatolni kell az igénylő magán-, illetve jogi személy azonosítási dokumentumai mellett az állatok törzskönyveit (pedigree) tejelő tehenek esetében, illetve ezek másolatait, személyazonossági igazolvány másolatát, folyószámla bizonylatot. Ha növendékállatok után igénylik a támogatást a gazdák, akkor fel kell mutatniuk vagy a törzskönyvet vagy a mesterséges megtermékenyítési bizonylatot. Az igénylőnek APIA azonosítóval kell rendelkeznie.{loadposition otp}

A jogszabály szerint csak azon növendékállatok támogathatóak 2012-ben, amelyeket legalább 8 hónapig a farmon tartottak, a kérelmezés pillanatában is az illető farmon vannak, vagy gazdájuk 2012. jan 1- 2012. július 31 adta el őket. A húsmarha támogatási kérelmeket láttamozniuk kell a Fajtanemesítő Ügynökség megyei hivatalainak is.

A jogszabály értelmében a húsmarha-tartó gazdáknak is bizonyítaniuk kell a kérés benyújtásának pillanatában, hogy naprakészen kitöltött farmfüzetet vezetnek az állatokról a Reg(CE) 1760/2000 európai uniós rendelettel összhangban.

A kormányhatározattal összhangban a kérelmek adminisztratív, illetve helyszíni ellenőrzéseken esnek át, és a kérelmezőknek vállalniuk kell, hogy az állatokat a farmon tartják, nem adhatják el 2013. március 20-áig.

Kimaradt?