Sikeresen levédte a csíkisör.hu domaint egy magánszemély

Vitarendezési eljárást nyert az Internet Szolgáltatók Tanácsánál (ISZT) a Heineken ellen az a magyarországi magánszemély, aki korábban levédette az ékezetes csíkisör.hu domaint – írta a hét végén a domainabc.hu. A panaszt az ISZT Tanácsadó Testülete vizsgálta.

A Heineken Csíkszeredában gyártja és kizárólag Romániában forgalmazza a Ciuc Premium nevű sörmárkát, amelyet az erdélyi magyarok „csíkisörként” emlegetnek. Panaszában egyébként erre hivatkozott is, érveit egy wikipédia hivatkozással támasztotta alá.

A magánszemély válaszában arra hivatkozott, hogy a „csíki” kifejezés a termék származására utal, ezért „szabadon használható”, ugyanakkor arra is utal, hogy az esetében még csak nem is a származás miatt került a megjelölés használatra, hanem a „Csíky”/”Csíki” családnév miatt. Az összehasonlíthatóság tekintetében az átlagos magyar internethasználóra hivatkozott, aki szerinte nem keres rá a csak Romániában forgalmazott „Ciuc Premium” sörre.

A TT kizárólag a domain név igénylést vizsgálva arra a következtetésre jutott, hogy a „csíkisör.hu” elnevezés igénylő általi használata mellett nem valószínűsít önmagában az igénylés alapján jogsértést.  

Kimaradt?