Ennyi alkalmazottat érint a minimálbér emelése

Több mint 800 ezer alkalmazottat érint Romániában az, hogy januártól ötven lejjelnő az országos minimálbér, a július elsejére beígért újabb ötven lejes emelés pedig már egymillió alkalmazottnak jelent jövedelem-növekedést - derült ki a Mediafax hírügynökség által csütörtökön közzétett adatokból.

A kormány novemberben döntött arról, hogy 2014-ben az eddigi 800 lejről - két lépcsőben - kilencszáz lejre elemik a minimálbért.

A minimálbér emelésétől 344 millió lejes költségvetési többletbevételt remél a kormány - írta a Gandul.info hírportál. A többlet a versenyszféra magasabb adóterheiből és a minimálbér függvényében megállapított közlekedési bírságok növekedéséből származhat.

A minimálbér emelése által érintett alkalmazottak alig harminc százaléka dolgozik a közszférában, az állami fizetések emelését így a versenyszférából befolyó adóbevétel növekedésétől remélik.

Vannak rossz hírek is

Nőnek a közlekedési bírságok is: a közlekedési vétségekért járó büntetőpontok után fizetendő összeg a mindenkori minimálbér tíz százaléka, így egy büntetőpont értéke az eddigi 80 lej helyett januártól 85 lejre, júliustól pedig 90 lejre emelkedik. Emellett már januártól mintegy hét banival drágulnak az üzemanyagok, annak ellenére, hogy április elsejéig elhalasztották a jövedéki adó literenként hét eurócenttel való emelését. Megváltozott ugyanis a jövedéki adó számítási módja.

A jövedéki adók új számítási módjától 1,1 milliárd lejes többletbevételt remél 2014-ben a kormány. Bukarest további félmilliárd lejt szándékszik behajtani az újonnan bevezetett úgynevezett "oszlopadóból", vagyis az ipari, energetikai és távközlési létesítményre januártól kivetett különadóból. A Gandul.info úgy tudja, a Ponta-kabinet az útdíjat is az eddigi másfélszeresére akarja emelni.

Kimaradt?