Nőtt az EU-források romániai felhasználása

Románia a 2013-as év végére 33,47 százalékra javította az Európai Unió által biztosított kohéziós és strukturális alapok felhasználási arányát - közölte kedden az Európai Alapok Minisztériuma.

Amint a tárca honlapján közzétett mérlegadatokból kiderül, Románia 2007-es EU-csatlakozása óta a 2013-as volt az első olyan év, amelyikben az ország több pénzhez jutott az Európai Unió alapjaiból, mint amennyit befizetett a közös költségvetésbe. Míg a 2013-ban befizetett összeget 1,58 milliárd euróra becsülte a tárca, a Románia számára megtérített összeg meghaladta a 2,88 milliárd eurót.

A minisztérium közleménye szerint Bukarest 2007 óta 6,43 milliárd euró megtérítését kérte az Európai Bizottságtól. Az összegből 5,09 milliárd eurót meg is kapott, 1,34 milliárd euró megtérítése még hátra van. Az idén lehívott 3,54 milliárd euró meghaladja azt az összeget, amelyet az országnak 2007 és 2012 között sikerült lehívnia.

Eugen Teodorovici tárcavezető úgy ítélte meg, az EU forrásai 2013-ban jelentős mértékben hozzájárultak a román gazdaság fejlődéséhez. "Románia két jelentős eredményt ért el ebben az évben: a források felhasználási aránya nagyobb ütemben nőtt mint tervezési ciklus összes korábbi évében, és az országunk egyetlen eurót sem veszített el a számára elkülönített kohéziós és strukturális alapokból" - idézte a közlemény a minisztert. A tárcavezető arra utalt, hogy a román kormánynak sikerült elérnie: a 2007-2013-as ciklusban fel nem használt forrásai terhére folytassa az elkövetkező három évben az autópálya-építési programját.

Teodorovici azt ígérte, hogy 2014-ben jelentősen egyszerűsítik az EU-források lehívási rendszerét, hogy a gazdaság minél nagyobb mértékben használhassa fel a Románia számára elkülönített brüsszeli pénzkeretet.

Kimaradt?