Gyorsforgalmi út épül Háromszéken önkormányzati összefogással

Összefognak a háromszéki és brassói önkormányzatok, hogy közösen építsék meg Sepsiszentgyörgy körgyűrűjét, illetve a háromszéki megyeszékhely – Illyefalva – Brassó megye határa és az épülő vidombáki repülőtér közti útszakaszt – tájékoztatott Tamás Sándor.

A Kovászna megyei tanács elnöke szerint a hétfői  ülésen fogadnak el partnerséget Kovászna és Brassó megye, illetve Sepsiszentgyörgy és Brassó város önkormányzatai között. A négy önkormányzat abban állapodott meg, hogy a 2014-2020-as európai uniós költségvetési ciklusban közösen pályáznak infrastruktúra-fejlesztésre. Tamás Sándor szerint még nem lehet pontosan ismerni a következő hétéves uniós költségvetési ciklus pályázati kiírásait, de várhatóan az olyan nagy infrastruktúra-fejlesztési projekteket támogatják, amelyek több település vagy több megye összefogása révén valósulnak meg.

Háromszéknek Brassóval közös érdekei vannak az infrastruktúra-fejlesztésben, mutatott rá Tamás Sándor, aki szerint a hétfőn elfogadásra kerülő kétmegyés partnerség arról szól, hogy közösen pályáznak a Sepsiszentgyörgyi körgyűrű, illetve a Sepsiszentgyörgyöt Illyefalván át Brassó megye határával, majd a brassói körgyűrűt az épülő Vidombáki repülőtérrel összekötő úthálózat kiépítésére.

A háromszéki megyeszékhely és az Illyefalva közti mintegy öt kilométeres útszakasz rendkívül rossz állapotban van. Az a gond, hogy ez betonút, és fel kell törni a betont, új alapot kell önteni és csak azután lehet aszfaltozni, mutatott rá Tamás Sándor. Szerinte azért nem került sor még ennek a szakasznak a felújítására, mert háromszor több pénzbe kerül, mint más megyei utak.

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hozzátette: a Kovászna és Brassó megyei tanács, illetve a sepsiszentgyörgyi és brassói önkormányzat külön-külön határozatot fogadnak el a partnerségről, majd közösen nyújtanak be pályázatot. A sepsiszentgyörgyi elöljáró szerint a tervezet útszakasz révén a háromszékiek közelebb kerülnek az épülő autópályához és a vidombáki repülőtérhez, másrészt pedig sok sepsiszentgyörgyi panaszkodik a városban zajló teherforgalomra, de a körgyűrű megépítésével tehermentesítik a város belső úthálózatát is.

 

Kimaradt?