Bukarestnek még egy évtized kell az euróra való átállásig

Bukarestnek még egy évtized kell ahhoz, hogy az egy lakosra eső bruttó nemzeti össztermék elérje az Európai Unió átlagának 60 százalékát és csatlakozhasson az euróövezethez – vélekedett Mugur Isărescu, a nemzeti bank elnöke.

Isărescu véleménye szerint a legalkalmasabb időszak erre 2021-2023 lenne, amikor nem szerveznek választásokat sem.  Mint mondta: további előrelépésekre van szükség a strukturális reformok terén is, beleértve a privatizálások folytatását, az állami vállatok átszervezését. A jegybankelnök azt is elmondta, hogy a téren Bukarest már  igen fontos lépéseket tett.

Isărescu tájékoztatása szerint az unióhoz 2004 után csatlakozott tíz ország közül csak öt tért ét vagy megkezdte az áttérést az euró használatára, ezek: Szlovénia, Szlovákia, Észtország, Lettország valamint Litvánia. A korábban meghatározott céldátumot Románia, Magyarország, Bulgária, Csehország és Lengyelország elhalasztotta.

Románia esetében az euró bevezetésének időpontját 2015-re tűzték ki, a 2008-as pénzügyi válság miatt azonban későbbre halasztották. Victor Ponta kormányfő korábban azt nyilatkozta: Bukarest vélhetően 2018-ban csatlakozhat az euróövezethez.

Kimaradt?