Háromszék: „Az Ön pénzének otthon van a helye!”

A háromszéki gazdaságra nézve káros, ha a Sepsiszentgyörgyiek a szomszédos Brassóban vásárolnak, hívja fel a figyelmet a Háromszéki Ifjúsági Tanács (HÁRIT). Karácsony előtt felvilágosító kampányt indít a Kovászna megyei ifjúsági szervezeteket tömörítő civil szervezet partnerségben a sepsiszentgyörgyi önkormányzattal. „Az Ön pénzének otthon van a helye!” című kampány célja arra ösztönözni a sepsiszentgyörgyieket, vásároljanak otthon és ne Brassóban költsék el a pénzüket, ezzel támogathatják a helyi gazdaságot.

Oltean Csongor, a Háromszéki Ifjúsági Tanács elnöke szerint a következő három hétben zajló akcióról elmondta: nem véletlenül választották ezt az időszakot, hiszen az ünnepek közeledtével az emberek többet költenek. Az elmúlt héten, a háromszéki megyeszékhely lakosságára reprezentatív mintán, 500 személy megkérdezésével végzett telefonos felmérésből az derült ki, hogy Sepsiszentgyörgy 35 év alatti lakóinak többsége a szomszédos Brassó megyébe jár vásárolni. „Tudatosítani szeretnénk a lakosságban, azzal, hogy ott költik el pénzüket tulajdonképpen a fiatalok elől veszik el a szülőföldön való boldogulási lehetőséget is. Ha ezen a szokáson sikerül változtatni nagy az esély arra, hogy növeljük Kovászna megye és Sepsiszentgyörgy gazdaságát.", mutatott rá Oltean Csongor.

Kocsis Boldizsár János, a Háromszéki Ifjúsági Tanács alelnöke szerint a közvélemény kutatásból kiderült, hogy a sepsiszentgyörgyi lakosok 59 százaléka félévente legalább egy alkalommal Brassóban vásárol, minden ötödik lakos havonta jár a szomszédos megyébe költekezni, amelyből több mint fele 35 év feletti. A vizsgálat során kiderült, hogy legtöbben ruhát (56,38 %) és élelmet (7 %) vásárolnak, kisebb arányban pedig háztartási cikkeket (7 %)  és építkezési anyagokat (7,74 %)". Brassóban egy bevásárlás alkalmával átlagban 338 lejt költenek, azonban az ott megvett termékek 80 százaléka Háromszéken is megtalálható, vagy ha nem, a kereskedők megrendelik azt.

Kelemen Szilárd, sepsiszentgyörgyi tanácstag kiszámította: az egy havonta személyenként Brassóban elköltött 338 lej az összben 2,9 millió lejt tesz ki. Ha ez az összes Sepsiszentgyörgyön maradna, akkor 2833 új munkahelyet tartana fenn, továbbá a helyi vállalkozóknak többletjövedelmet jelentene, ezáltal az önkormányzatnak is plusz jövedelmet nyújtva adózási szempontból. Hozzátette, hogy a 2,9 millió lej Sepsiszentgyörgy éves költségvetéséből 2,4 százalékot jelent havonta.

A három részre osztott kampányban a szervezők elsősorban a Sepsiszentgyörgyön való vásárlás fontosságára, a helyi termékeket forgalmazó üzletekben történő vásárlásra hívják fel a figyelmet, valamint a vállalkozókat szeretnék ösztönözni a helyi termékek árusítására. A következő három hétben Az „Ön pénzének otthon van értéke!” feliratú szórólapokat helyeznek el a brassói bevásárló központok parkolóiban a Kovászna megyei rendszámú autókra. Ezt követően köszönetkampányt indítanak, amely során a sepsiszentgyörgyi, helyi üzletekre plakátolják ki, hogy „Köszönjük, hogy helyi üzletben vásárolt”, majd harmadik lépésként a háromszéki vállalkozókat próbálják meggyőzni, hogy boltjaikban forgalmazzanak minél több helyi terméket.

Kimaradt?