PC

Nagyot zuhannak a PC-eladások

Minden idők legnagyobb visszaesése jöhet idén a személyi számítógépek globális piacán, az IDC prognózisai szerint 10,1%-kal zuhanhat idén az értékesítések volumene. A kutatócég most rontott az előrejelzésén, korábban ugyanis 9,7%-os csökkenésre számított. A számítógépek iránti kereslet gyenge, nem látszanak a jelei, hogy a meglévő rendszerek cseréjének köszönhetően fellendülne a növekedés.

2014-ben tovább csökkenhet az értékesítések volumene a személyi számítógépek piacán, 3,8%-kal eshetnek az eladások, és még a fejlődő országokban is az értékesítések csökkenésével számol az IDC.

A számítógépek piacának mélyrepülése elsősorban a lakossági fogyasztók számlájára írható, a szegmensben 15%-kal csökkenhetnek idén az értékesítések, ezzel szemben az üzleti szférában 5%-os visszaesést vár az IDC. A különbség annak tudható be, hogy az üzleti szegmensben nagyobb a stabilitás a tudatos tervezésnek köszönhetően, a táblagépek „kannibalizáló” hatásai kevésbé érződnek és a meglévő rendszerek cseréjére készülnek még mielőtt a Windows XP támogatása lejár 2014-ben. A hosszú távú kilátások viszont hasonlóak, 2014-re mind a két szegmensben mérsékelt csökkenésre számítanak az elemzők, hosszú távon pedig stagnálást várnak.

Az IDC szerint még mindig a személyi számítógép az elsődleges számítástechnikai eszköz, hiszen napi szinten több időt töltenek a felhasználók előtte, mint táblagépükkel vagy okostelefonjukkal, de nem kérdés, hogy folyamatosan csökken a használatuk annak eredményeként, hogy egyre többféle eszköz érhető el.

Kimaradt?