Ponta szerint nem emelkedik az üzemanyag ára

Nem emelkedik meg az üzemanyag ára a jövedéki adó növelése miatt – ígéri Victor Ponta. A miniszterelnök azt állítja: kedvezően a gazdasági körülmények, a kormány pedig tárgyalni fog az üzemanyag forgalmazókkal annak érdekében, hogy a jövedéki adó megemelése ne eredményezze az üzemanyag drágulását. „A lakosság nem érzi meg a jövedéki adó megemelését” – közölte a miniszterelnök.

Ponta arra alapozza állítását, hogy kormányzati szakértők szerint a kőolaj világpiaci ára csökkenni fog, ami kiegyenlítheti a jövedéki adó összegét.

A kormányfő állítása ellentmond Daniel Chițoiu pénzügyminiszter korábbi kijelentéseinek, amelyben a tárcavezető elismerte, hogy az üzemanyag jövedéki adójának literenként hét eurócenttel való megemelése következtében 30-40 banival drágul a benzin illetve a gázolaj ára.

A kormány a Nemzetközi Valutaalappal való tárgyalásokat követően jelentette be az üzemanyag jövedéki adójának januári megemelését. A minisztériumi adatok szerint ebből 480 millió eurós többletbevétele származik majd az országos költségvetésnek.

Kapcsolódók

Kimaradt?