Dacian Cioloş szerint kiváló kezdeményezés a Székely termék

Dacian Cioloşsal, az Európai Bizottság mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős biztosával találkoztak a Régiók Bizottságának romániai küldöttei, köztük Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke csütörtökön Brüsszelben.

A megyeelnök a találkozó során beszélt a Székely termék programról, és bemutatta azt az összefogást, amelynek révén több száz gazda megvásárolta és újraindította a székelykeresztúri tejfeldolgozó üzemet. Mint kifejtette, Hargita Megye Tanácsa prioritásként kezeli a mezőgazdaság és a vidék fejlesztését, ezek fő irányait és intézkedéseit a megyére kiterjedő stratégiában rögzítették. A helyi és természetes, adalékanyagok nélküli termékek előállítását célozza a Székely termék program, valamint a Nagy-Küküllő Mezőgazdasági Szövetkezet létrehozása, amely elindította a székelykeresztúri tejgyárat, és jövedelmet biztosít közel 600 családnak.

 „A keresztúri szövetkezet létrehozása és a tulajdonában levő tejfeldolgozó működtetése egyedülálló kezdeményezésnek számít Romániában, amelyet kiemelt projektként, a kistermelők összefogásának jó példájaként kellene felkarolni és támogatni” - hangsúlyozta a megyeelnök.

A fő cél, hogy lehetőséget biztosítsanak a kistermelőknek a fejlődésre a mezőgazdaságban és az élelmiszer-előállításban egyaránt. Borboly Csaba az ezen a területen tett legfontosabb lépésekre hívta fel a figyelmet. Elmondta, hogy jelenleg értékesítési gondokkal küzd a szövetkezet, amit önerőből próbálnak a gazdák és közbirtokosságok orvosolni, illetve támogatást kért a további fejlesztésekhez.

A Székely terméket a régió turisztikai kínálatával együtt népszerűsítik, jelenleg több mint 50 termelő közel 600 terméke kapta meg a védjegyet. Hargita Megye Tanácsának ebben a folyamatban közvetítő szerepe van, biztosítja a kommunikációt a termelők és a hazai, illetve külföldi kereskedelmi hálózat között. A program másik fontos eredménye, hogy november 25-én megnyílt az első Székely termékeket forgalmazó üzlet Csíkszeredában, amelyet hálózattá szeretnének az illetékesek bővíteni a helyi, tudatos vásárlás és fogyasztás ösztönzéseképpen.

Dacian Cioloș nagyon jónak tartja a példaértékű kezdeményezéseket, amelyek a gazdák összefogásán alapszanak, és az új KAP keretében várhatóan lesznek ezekre is kiemelt támogatási lehetőségek. Meggyőződése, hogy a mezőgazdaságban az igazi értéket az a hozzáadott érték jelenti, ami a feldolgozásból és értékesítésből keletkezik, ezért szorgalmazza, hogy ne feldolgozatlanul hagyja el a termék a térséget, a jövedelem ne máshol valósuljon meg, hanem helyben. A biztos éppen ezért kiváló kezdeményezésnek nevezte a keresztúri tejgyár beindítását és a Székely termék mozgalmat, mint mondta, tanulmányozni fogja, és akár már jövő tavasszal el fog látogatni a megyébe.

Kapcsolódók

Kimaradt?